Отзиви за събора

DTtywA_5bb1ffd2cc2530_98384295-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - Отзиви за събораКалавритският и Егиалийски митрополит Амвросий подложи на критика действията на патриарх Вартоломей и предупреди за бъдещи разколи в Православието.

Епископът на Гръцката православна църква митрополий Амвросий (Ленис) изрази опасение, че Вселенският патриарх Вартоломей си е поставил за задача да раздели всемирното Православие. Обръщението на епископа беше публикувано от информационна агенция  Romfea.

259809.b Всемирното Православие - Отзиви за събора        „Достойнството на човешката личност, произтичащо от сътворението на човека по образ Божий за участие в изпълнението на Божествения замисъл за човека и света, е било източник на вдъхновение за отците на Църквата, които са се вглъбявали в тайнството на Божественото домостроителство... Целта на въчовечаването на Словото Божие е обожението на човека. Христос, като е обновил в Самия Себе си ветхия Адам (ср. Еф. 2:15), „е съобожил в Себе си човека, начатъка на нашето упование” (Евсевий Кесарийски) [1].

pochaev Всемирното Православие - Отзиви за събораШироко разпространено, „реномирано“ мнение в наше време е, че само по себе си Православието представлява само една от многото разновидности на християнството наред с другите, които имат пълно право на съществуване и дори, в една или друга степен, са равноценни.

Но да се мисли така е или крайна наивност, основана върху невежество, или явно злонамерено изопачаване на истината.

Ако се обърнем към историята на християнската Църква и си дадем труда спокойно и безпристрастно, без каквато и да било пристрастие, да се запознаем подробно с нея, ние лесно ще се убедим, че единствено Православието е истинското християнство – тази Истина, за чието свидетелстване, по Неговите собствени думи, е дошъл на земята въплътилият се Единороден Син Божий.

2P20171129-VSN_0613-1200 Всемирното Православие - Отзиви за събора38. Архиерейският събор одобрява оценката на състоялия се на о. Крит от 18 до 26 юни 2016 г. Събор на предстоятелите и йерарсите на десет поместни Православни църкви, съдържаща се в определението на Св. Синод от 15 юли 2016 г. (журнал № 48). Този Събор не може да се разглежда като Всеправославен, а приетите на него решения – като задължителни за цялата православна пълнота, тъй като без съгласието на редица поместни автокефални Църкви при по-рано съгласуваните срокове да провеждане на Събора е бил нарушен принципът на консенсус.

pochaev Всемирното Православие - Отзиви за събора

22 ноември 2017 г. 
№ 38/К                                                                             
 

Ваше Светейшество!

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства!

На основание решенията на Светия Синод на РПЦ от 15 юли 2016 година за разглеждане на документите на така наречения Критски събор, провел се на остров Крит през лятото на 2016 година, ние, монасите от Свято-Успенската Почаевска лавра, като верни чеда на Православната църква, се обръщаме към Вас, членовете на свещения Архиерейски Събор на Руската православна църква, и молим да бъдат разгледани споменатите по-горе документи в светлината на православното вероучениеИзпращаме Ви това писмо, защото не желаем да премълчим Истината, тъй като, както е известно, с мълчанието се предава Бог.

 

pochaevДо Негово Светейшество Патриарха

на Москва и на цяла Русия Кирил

 

До Архиерейския Събор на Руската православна църква

15 ноември 2017 г.
№ 37/К

Братята от Свято-Успенската Почаеска лавра настоятелно молят Свещеноначалието и Архиерейския събор да удовлетворят нашата молба и нееднократните обръщения на верните чада на Църквата за нейното излизане от Световния съвет на „църквите“ и от прекратяване на участието на нашата Църква в икуменическото движение.

50109

В историята на Светото Православие годината 2016 ще остане с опита да бъде свикан Всеправославен събор. Вече е известно, че този събор не успя да придобие искания статут, защото в него не участваха цели четири поместни Православни Църкви - Българската, Грузинската, Руската и Антиохийската. Всички те отрекоха неговия всеправославен характер (вж. тук[1] и тук [2]), като Грузинската Православна Църква заяви, че не го признава за „събор”[3], а Антиохийската Патриаршия декларира, че никога не е давала съгласието си за неговото свикване, т.е че той е незаконен по собствената си уставност[4].

269126.p Всемирното Православие - Отзиви за събораПо молба на монасите от атонската обител "Григориат" Agionoros.ru публикува превод на заявлението на манастира за резултатите от Критския събор1.

 

Църквата живее като постоянен събор. «Съборният (католичен) начин на живот на Църквата се изразява не само по време на свикване на Съборите, но и във всеки акт на общуване: … на първия между епископите (митрополита) - с намиращите се в неговата юрисдикция епископи; на епископа - с презвитерите; на свещеника, настоятеля на общността - с духовенството и миряните, съставящи тази общност; накрая, на миряните помежду си»2.

(Поместваме това писмо по молба на неговия автор - богослова Михай-Силвиу Кириле, който е водещ автор в Румъния).

Високопреосвещени отци митрополити и архиепископи,

Преосвещени отци епископи!

Най-почтително представям на Вашето внимание някои възражения към документите на Критския събор, с молба да бъдат анализирани на заседанието на Светия Синод на Румънската православна църква, свикано за обсъждане и вземане на решение дали да бъдат одобрени или не тези документи.

261979.p Всемирното Православие - Отзиви за събораСлед като повече от 50 атонски килии отказаха да поменават Вселенския патриарх Вартоломей, ситуацията на Света Гора ескалира.

Както съобщава порталът agioritikovima, прекратилите поменаването на патриарха монаси са били уведомени да напуснат килиите си. Общият брой на иноците, не поменаващи патриарха поради несъгласие с решенията на Критския събор и икуменическата политика на Цариград, е над 100 души.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре