261979.p Всемирното Православие - МОНАСИТЕ, ОТКАЗАЛИ ДА ПОМЕНАВАТ ВСЕЛЕНСКИЯ ПАТРИАРХ, СА ЗАПЛАШЕНИ С ИЗГОНВАНЕ ОТ СВЕТА ГОРАСлед като повече от 50 атонски килии отказаха да поменават Вселенския патриарх Вартоломей, ситуацията на Света Гора ескалира.

Както съобщава порталът agioritikovima, прекратилите поменаването на патриарха монаси са били уведомени да напуснат килиите си. Общият брой на иноците, не поменаващи патриарха поради несъгласие с решенията на Критския събор и икуменическата политика на Цариград, е над 100 души.

 

Мнозина от несъгласните отказват доброволно да напуснат своите килии, в резултат на което е възможно отстраняването им от Атон да стане насилствено и да предизвика голямо недоволство в православния свят.

Справка на AgionOros.ru

На Атон «Светият и Велик събор» на о. Крит среща сериозна опозиция. Преди събора редица светогорски манастири и Свещеният Кинотис излязоха с критика на подготвените за приемане документи. След края на събора в Крит повече от 50 монаси келиоти, включително авторитетният старец Гавриил Карейски в открито писмо до Свещения Кинотис (административния орган за управление на Атон) и игумените на атонските манастири нарекоха «Светия и Велик събор» «разбойнически» и «антиправославен», призовавайки да се прекрати поменаването на Цариградския (Вселенския) патриарх Вартоломей.

Старците призоваха Кинотиса да събере "свещения синаксис" (събрание) с единствена темада осъди текстовете на Критския събор. В писмото се подчертаваше, че старците са проучили „текстовете на така наречения Свят и Велик събор, както и отговорите на водещи богослови и архиереи… Изводът е, че съборът е бил антиправославен, разбойнически и еретически“.

Авторите на обръщението приведоха 12 доводи. Сред тях се отбелязваше, че Съборът е следвал „нови подходи по темите и на практика“, не е събрал всички епископи и е нарушил православната съборност, използвал е антиправославни методи. „Православната общественост не беше информирана в достатъчна степен, вместо това се скриваха решенията в рамките на предсъборния процес“ – отбелязаха авторите на писмото.

Светогорци заявиха, че Съборът узаконява официално и на висше ниво ереста на икуменизма, а другите ереси „най-накрая са достигнали своята цел – признание на сектите за църкви“, тоест „папизмът, както и другите еретици, се признават за църкви, а не за ерес“. В писмото също се казваше, че Съборът е игнорирал ролята на монашеството и особено отношението на Света Гора - Атон към папизма и икуменизма.

„Поради това ние молим и очакваме, разглеждайки това като ваше духовно задължение и дълг, да се свика извънреден двоен синаксис и да се осъди, въз основа на изложеното по-горе, този така наречен събор като еретически, неканоничен и разбойнически“. Старците предупредиха, че ако Кинотисът не направи това, тогава те сами ще бъдат принудени да го направят и да прекратят поменаването на Цариградския патриарх на богослуженията. Откритото писмо е подписано от монасите във Великата Лавра, манастирите Ватопед, Хилендар, Пантократор, Кутлумуш, Ставроникита, Филотей, а също и монаси и старци от населените пунктове на Карея, Капсала и различни скитове.