2P20171129-VSN_0613-1200 Всемирното Православие - ИЗ ПОСТАНОВЛЕНИЕТО НА АРХИЕРЕЙСКИЯ СЪБОР НА РПЦ ЗА КРИТСКИЯ СЪБОР38. Архиерейският събор одобрява оценката на състоялия се на о. Крит от 18 до 26 юни 2016 г. Събор на предстоятелите и йерарсите на десет поместни Православни църкви, съдържаща се в определението на Св. Синод от 15 юли 2016 г. (журнал № 48). Този Събор не може да се разглежда като Всеправославен, а приетите на него решения – като задължителни за цялата православна пълнота, тъй като без съгласието на редица поместни автокефални Църкви при по-рано съгласуваните срокове да провеждане на Събора е бил нарушен принципът на консенсус.

Едновременно с това Съборът в Крит трябва да се признае за значително събитие в историята на Православната църква.

39. Анализът на документите на Критския събор, проведен по поръчение на Св. Синод от Синодалната библейско-богословска комисия, показа, че някои от тях съдържат неясни и нееднозначни формулировки, което не позволява те да се считат за образцов израз на истините на Православната вяра и Преданието на Църквата. Това специално се отнася за документа „Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят“, който не беше подписан от 2/3 от членовете на делегацията на Сръбската православна църква, а също и от отделни архипастири от редица други поместни Църкви, взели участие в работата на събора в Крит, което свидетелства за значително разномислие в отношението към този документ дори сред участниците в Критския събор.

40. Членовете на Събора констатират нееднозначно отношение към състоялия се на Крит събор в семейството на поместните Православни църкви, отбелязвайки, в това число, коментарите на Светите Синоди на Антиохийската (от 27 юни 2016 г.), Българската (от 15 ноември 2016 г.) и Грузинската (от 22 декември 2016 г.) Патриаршии, изразяващи критично отношение към Критския събор. Със съдържателни забележки по отношение на документите на Критския събор и начина на вземане на решения на него изразиха мнение и йерарси от редица други поместни Църкви, Светият Кинотис и манастирите на Света Гора, Атон.

41. Светият Събор изразява увереност, че съхранението и укрепването на единството на светата Православна църква, независимо от отношението към състоялия се на Крит събор, е обща задача на всички поместни автокефални Църкви, както участвалите в работата на събора в Крит, така и на въздържалите се от участие в него. Във връзка с това особена важност придобива заздравяването на междуправославното взаимодействие.

Още информация за проведения в Москва Архиерейски събор може да прочетете тук и тук.