d907a56326358b63cfc396389999743d_L Всемирното Православие - СЪЮЗЪТ НА ПРАВОСЛАВНИТЕ КЛИРИЦИ И МОНАСИ В ГЪРЦИЯ: „КРИТСКИЯТ СЪБОР НЕ Е ИСТИНСКИ СЪБОР“ Авторитетната гръцка обществена организация Съюз на православните клирици и монаси“ коментира резултатите от Критския събор. Agionoros.ru публикува основните положения на откритото писмо, подписано от известни гръцки пастири, монашестващи и богослови.

В посланието, в частност, се отбелязва, че проведеният на о. Крит „Свят и Велик събор" в действителност не е бил „нито събор, нито велик, нито свят“. Той „не е продължение на православните събори, а представлява сам по себе си отклонение от установената съборна практика и невиждано канонично новаторство“.

Съборът не стана свят, защото някои утвърдени на него документи противоречат на приетите в Светия Дух решения на светите Апостоли и светите Отци, особено по отношение на еретиците. Не може Светия Дух да противоречи на самия Себе Си: на действително светите събори да осъжда ересите и да анатемосва еретиците, а на Критския „събор“ да ги признава за църкви (…). Критският събор не се бори с ересите, а им придава статут на църковност“.

Според членовете на „Съюза на православните клирици и монаси“ съборът е станал малък, а не велик, тъй като в него не са взели участие всички православни епископи, което значи, че не е „била представена цялата пълнота на Църквата“. Фактически Критският събор се превърна в „малко съвещание на Председателите“.

Мащабът на събора се смалява и от отказа на четири Поместни Църкви да участват в него. По такъв начин съборът изгуби „своя всеправославен характер, освен това, беше „принизен авторитетът на неговите решения“.

Съюзът на православните клирици и монаси“ критикува Председателя на Еладската Църква Архиепископ Йероним, който наруши задълженията си и не защити докрай поправките, предложени от Св. Синод на Еладската Църква (в частност, предложението да се замени „християнски Църкви“ с „християнски общини“ в текста „Отношенията на Православната Църква с останалия християнски свят“).

Съюзът на православните клирици и монаси“ приветства йерарсите, които отказаха да поставят подписите си под някои съборни документи: „Те са последователи на изповедниците на светите Отци и надежда за преразглеждане на решенията на Критския събор в бъдеще“.

Сред тези, които подписаха откритото писмо, е старецът Евстратий от атонския манастир Великата лавра, игумените на няколко гръцки манастира, известните богослови о. Георги Металинос, о. Теодор Зисис и Димитрий Целенгидис.