pochaevska%20ikona Всемирното Православие - В Москва  ще пристигне Почаевска  чудотворната икона на Пресвета Богородица
Източник:  http://www.pravoslavie.ru
Превод: Виталий Чеботар 
 
 
 
 
     Днес  в Москва ще бъде доставена една от най-почитаните светини на Руската Православна Църква – Почаевската икона на Божията Майка, съобщава Патриархия Ru. 

     Чудотворният образ е  придружаван от  делегация на Украинската Православна Църква начело с Блажения Киевски митрополит  на цяла Украйна Владимир. Делегацията се състои от Белоцерковски и Богуславски  архиепископ Митрофан, наместник на Киево-Печьорска лавра -  Вишгородски архиепископ Павел, наместник на  Почаевския манастир „Успение Богородично” - Почаевски  митрополит Владимир, Переяславско-Хмелницки епископ Александър и др.

     Рано сутринта Почаевския образ  на Небесната Царица ще бъде донесен в Централната изложбена зала "Манеж", където в този  ден ще се състои тържественото откриване на VIII Църковно -Обществена  Изложба - Форум "Православна Русия – за Деня на народното единство". Възможност за преклонение пред светинята ще бъде предоставена през всичките дни на форума - от 4 до 8 ноември 2009 г.

 

     В деня на закриването на изложението чудотворната икона ще бъде пренесена на Катедралния храм „Св. Богоявление” в Елохово, където ще остане до 15 ноември. След това  Почаевския  образ ще се върне в Украйна, в манастира "Св. Успение Богородично”.

       Почаевската икона на Божията Майка е известна на целия славянски свят: тя е почитана в Русия, Сърбия, Босна, България и други страни. В Почаевската лавра чудотворната икона се намира вече 450 години. Многобройните чудеса, извършени от светинята, са засвидетелствани в монашеските  книги и в записките на  вярващите, обърнали се към нея  с молитви за избавление от нелечими заболявания, за мир или вразумяване на духовно заблудилите се.