183384.p Всемирното Православие - КОПИЕТО НА ЧУДОТВОРНАТА ПОЧАЕВСКА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА БЕШЕ ДОНЕСЕНО В СВЕТИТЕ ГОРИ (УКРАЙНА)На 10 август, на празника на Смоленската икона на Божията Майка, в Светите Гори (на украински Святі гори), Донецка област, посрещнаха копието на чудотворната Почаевска икона на Пресвета Богородица.

С благословението на свещеноархимандрита на Свето-Успенската Светогорска Лавра, Донецкия и Мариуполски митрополит Иларион, тази икона беше пренесена от град Донецк в Светогорската Лавра.

 

По пътя иконата беше посрещната в много градове на Донецка и Горловска епархия. От 3 август копието на чудотворната Почаевска икона на Пресвета Богородица се намира в Александро-Невската катедрала на град Славянск, съобщава сайтът на лаврата.

В 16.00 ч., излизайки с литийно шествие от Успенския събор, наместникът на Светогорската Лавра архиепископ Арсений, братята и много поклонници посрещнаха на колене копието на чудотворната Почаевска икона на Пресветата Владичица наша Богородица.

Поставяйки иконата в Свято-Успенския събор, владиката наместник се обърна към молещите се с архипастирско слово, призовавайки да задълбочат молитвите и прошенията се в този ден, защото чрез Почаевската икона на Светите Гори е дошла Самата Небесна Царица.

В заключение архиепископ Арсений каза: «Днес е време за молитва. Днес вече никакви човешки сили не могат да помогнат с каквото и да било. Днес може да помогне само Бог, изменяйки настроението, чувствата и умовете на хората. И ние ще се молим на Божията Майка. Ние сме деца на Божията Майка. За всички нас тя е Майка-Утешителка. За майката няма възраст: младенческа, юношеска, зряла. Във всяка възраст детето за нея си остава дете, във всяка възраст майката го жали, във всяка възраст тя преживява проблемите му и се моли за него. И ето, в днешния ден Божията Майка са моли за нас, а ние, братята и сестрите, ще молим заедно с Нея днес Нейния Син и Бог да ни помилва, да ни прости беззаконията, да отстрани всяка беда, всяка напаст, всяка злоба и неприязън, да ни огради от видимите и невидимите врагове, от всяка клевета и нещастие.

Нека на всеки от вас, молещите се, и на тези, за които вие днес се молите, Господ да даде всесилната Си помощ, да ни облече в надеждата на Покрова и застъпничеството на Божията Майка. Амин».

 

183385.p Всемирното Православие - КОПИЕТО НА ЧУДОТВОРНАТА ПОЧАЕВСКА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА БЕШЕ ДОНЕСЕНО В СВЕТИТЕ ГОРИ (УКРАЙНА)