pochaevДо Негово Светейшество Патриарха

на Москва и на цяла Русия Кирил

 

До Архиерейския Събор на Руската православна църква

15 ноември 2017 г.
№ 37/К

Братята от Свято-Успенската Почаеска лавра настоятелно молят Свещеноначалието и Архиерейския събор да удовлетворят нашата молба и нееднократните обръщения на верните чада на Църквата за нейното излизане от Световния съвет на „църквите“ и от прекратяване на участието на нашата Църква в икуменическото движение.

 

Всички членове на Световния съвет на „църквите“ (CCЦ), встъпвайки в него, приемат Устава на ССЦ, който утвърждава, че нито една конфесия не притежава пълната Истина. Пълната Истина ще настъпи, според устава на ССЦ, само тогава, когато всички конфесии се обединят в едно цяло.

Сатанинският замисъл за създаване на Световния съвет на „църквите“ се състои в построяването на една световна лъже-църква в идващото царство на антихриста, обеденено, разбира се, не от Духа на Истината и любовта към Бога, а обратно, от равнодушие към Истината и премането на духа на бащата на лъжата с неговата мнина любов. Документите и видеоматериалите от проведените икуменически срещи и молитви не оставят никакво съмнение в тяхната антихристиянска и сатанинска същност, за отстъпването на Православната църква от Истината, догматите и правилата, утвърдени на Вселенските събори. Вземайки участие във Световния съвет на „църквите“, нашата Църква се съгласява чрез своята постъпка, че тя не се явява Едната, Свята, Съборна и Апостолска Църква.

Затова излизането на Руската православна църква от Световния съвет на „църквите“ ще бъде не нейна самоизолация, както се опитват някои да твърдят, а истинна проповед на неповредения Нов Завет. Не трябва да изпадаме в прелест и да си въобразяваме, че имаме повече любов от апостолите. Свети Йоан Богослов, апостолът на любовта, учи да не приемаме в дома си и дори да не приветстваме тези, които не носят истинното учение (2 Иоан 10). Апостол Павел, повече от всички потрудил се в проповедта на Евангелието в целия свят, също е заповядал: страни от еретик, след като го посъветваш веднъж и дваж“ (Тит. 3, 10).

Представителите на Православните църкви, както твърдят, са вразумявали еретиците в Световния съвет на „църквите“ не два пъти, а в продължение на десетилетия. Мнозина ли се обърнаха? Нали останалите участници на ССЦ не считат, съгласно Устава на тази организация, Православната църква за пазител на Истината?! Затова такава „проповед“ е безполезна. И най-скръбното е, че това е голямо престъпление пред Бога, съблазън и отпадане на верните чада на Православната църква, поради участието ѝ в това движение.

Нима няма други начини за проповядване на „царството Божие, дошло в сила“ (Мк. 9, 1), и на истинната Петдесетеница? Разбира се, че има.

Православната църква се явява „стълб и крепило на истината“ (1Тим. 3, 15), в продължение на две хиляди години свидетелства пред всички: „който има уши да слуша, нека слуша!“ (Мат. 13, 9) за благата вест, донесена ни от Иисус Христос. И никога Православната църква за проповед на Евангелието не е устройвала общи организации с еретиците, а обратно, охранявала е овцете Христови от отровното им лъжеучение. С майчинска любов скърбейки и плачейки за гибелта на еретиците, молейки се за тяхното обръщане, Църквата, в същото време, изпълнявала Завета на Христа, най-първо да обича Бога с цялото си сърце и душа, а след това ближния (Мат. 10, 37). Сам Иисус Христос, въплъщението на Любовта, е засвидетелствал, че е донесъл на света не мир, а меч (Мат. 10, 34), като отделя възлюбилите Истината от приелите лъжата. Много от слушащите Неговата проповед не могли да приемат в душите си учението на Новия Завет и подминавали, но призваните от Небесния Отец се утвърдили в истината (Иоан 6, 66-69).

„Няма ученик по-горен от учителя си“ (Мат. 10, 24). Той е немощен и трябва да се пази от увлеченията на този свят, за да не стане сол, която „за нищо не струва“ (Мат. 5, 13) и само тогава, по думите на Спасителя, онзи който спази словото ни, Неговото ще спази, а който бъде гонен, ще е както Него гониха (Иоан 15, 20).

Във връзка с казаното братята на Свято-Успенската Почаевска лавра се обръщат и настоятелнo молят Свещеноначалието на Руската православна църква за излизане на нашата Православна църква от Световния цъвет на „църквите“ и от прекратяване на всякакво участие в икуменическото пагубно движение. 

Владимир, митрополит Почаевски,

Викарий на Киевската митрополия,

Наместник на Свято-Успенската Почаевска Лавра

и братята

Oще по темата за икуменическите лъжедогмати в статията: 

 

За Свято-Успенската Почаевска Лавра - тук.

 

"Още едно обръщение на братята от Свято-Успенската Почаевска лавра към Светейшия патриарх Кирил и Архиерейския събор на Руската православна църква по повод документите на Критския събор" - тук.