sv_atipa Всемирното Православие -   11 АПРИЛ – СВ. СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК АНТИПА, ЕПИСКОП НА ПЕРГАМ АСИЙСКИ. МОЛИТВА ПРИ ЗЪБОБОЛ   Свети свещеномъченик Антипа бил ученик на свети Иоан Богослов. Заради вярата бил хвърлен от идолослужителите в разпален меден вол по време на император Дометиан през 82 г. Имал дар да лекува от зъбобол.

   Заради молитвите на светите наши отци, Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй нас.

   Свети Боже, свети Крепки, свети Безсмъртни, помилуй нас (3 пъти)

 

   Слава на Отца и Сина и Светия Дух, и сега и винаги, и во веки веков. Амин.

   Пресвета Троице, помилуй нас, Господи, очисти греховете ни, Владико, прости беззаконията ни, Светий, посети и изцери немощите ни заради Твоето име.

   Господи помилуй (3 пъти)

   Слава на Отца и Сина и Светия Дух, и сега и винаги, и во веки веков. Амин.

   Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име, да дойде Твоето царство, да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята, насъщния ни хляб дай ни днес, и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си, и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия.

Тропар, глас 1:

   Идолските лъжи си изобличил, Антипе, дяволската сила потъпкал, дръзновено Христа пред богоборците си изповядвал, затова с ангелските чинове във висините си се въдворил, принасящ славословие на Владиката на всички и за нас даващ целебна благодат, молебно благодарение предлагащ, затова те почитаме, свещеномъчениче Антипе, моли Христа Бога да се спасят нашите души.

Кондак, глас 4, подобен: Вознесийся

 Съпрестолник на апостолите и украшение на светителите бил си, блажени, и, прославил се мъченически, възсиял си като слънце, просвещаващ всички, Антипе свещени, разрушил си дълбоката нощ на безбожието, затова те почитаме като истински божествен свещеномъченик и подател на изцерения.

Псалом 37

   Господи, в яростта Си не ме изобличавай и в гнева си не ме наказвай, защото Твоите стрели се забиха в мене, и Твоята ръка тежи върху ми. Няма здраво място в плътта ми от Твоя гняв, няма мир в моите кости от греховете ми, защото беззаконията ми превишиха главата ми, като тежко бреме ме притиснаха, смърдят и гноясват моите рани поради безумието ми. Аз се прегърбих и съвсем се наведох, цял ден ходя натъжен, защото чреслата ми са цели възпалени, и няма здраво място в плътта ми.

Изнемощях и извънмерно съм съкрушен, викам от мъките на сърцето си. Господи, пред тебе са всичките ми желания, и моята въздишка не е скрита от тебе. Сърцето ми трепери, моите сили ме напуснаха, и светлината на очите ми - и нея няма у мене. Моите приятели и моите искрени отстъпиха от раните ми, и ближните ми стоят надалеч. А които търсят душата ми, турят мрежи, и които ми желаят зло, говорят за моето загиване и всеки ден козни кроят, аз пък като глух не чувам и съм като ням, който не отваря устата си, и станах като човек, който не чува и няма в устата си отговор, защото на Тебе, Господи, се уповавам, Ти ще чуеш, Господи, Боже мой. И аз рекох: да не възтържествуват над мене (моите врагове): когато се колебае ногата ми, те се големеят над мене.

Близко съм да падна, и скръбта ми е винаги пред мене. Беззаконието си съзнавам, съкрушавам се заради греха си. А моите врагове живеят и крепнат, и ония, които ме ненавиждат без вина, се умножават, и които ми връщат зло за добро, враждуват против мене, задето следвам доброто. Не ме оставяй, Господи, Боже мой, не се отдалечавай от мене, побързай ми на помощ, Господи, Спасителю мой!

Молитва при зъбобол към свети свещеномъченик Антипа

   О, архиерею Божий, свещеномъчениче Христов, преблажени Антипо, който си съпрестолен на Апостолите, слава на светителите, църковно светило и утвърждение на вярата! Ти смело си изповядвал Христа пред противниците си и си принесъл себе си като благовонен тамян и като незлобиво агне.

Пречудни мъчениче, ти си влязъл в медния разгорещен съд, и в него, като си възнесъл благодарствени молитви към Бога и Отца, изгрял си като слънце, и с твоите мъки си съкрушил мъчителя Велиара. Заради това и Христос те прослави на земята. Ти с дадената благодат озаряваш цялата вселена.

На страдащите от зъбобол и главоболие, които те призовават с вяра, непрестанно даваш изцерение. О, многострадални светителю! Чуй мене, грешния и недостоен твой раб, който ти викам този час, принасяйки ти от душа тази молба.

О, преосвещени архиерею Божий! Чуй мене, скверния, който в грехове съм преминал целия си живот и ти се моля в този час. Промоли се, пречестни отче, на Господа Бога да прости моите грехове и да облекчи тази моя нетърпима и незаглъхваща болка, защото ти имаш пред Него дръзновение да Му се молиш. Помоли Му се, светий, за сегашната ми нужда, та като се избавя от налегналото ме страдание, да мога да славя Неговото пречестно и великославно име, на Отца и Сина и Светия Дух, и твоето милостиво за нас застъпничество, сега и винаги и във вечни векове. Амин.