p1e9j62bi0rl62o718ap1dqmm03 Всемирното Православие - СВ. МЪЧЕНИК ТЕОДОТ АНКИРСКИ, ПЕТЪР, ДИОНИСИЙ И ДРУЖИНАТА ИМ И СВЕТИ 7 ДЕВИЦИСв. Теодот бил таен християнин, живял в Анкира (днешна Анкара) в царуването на император Диоклетиан. Телата на убитите християни-мъченици, хвърляни за храна на зверовете, той тайно вземал и ги погребвал.

Когато управителят узнал, че Теодот нощно време извадил от водата и погребал телата на седемте девойки-мъченички Текуса, Александра, Клавдия, Фаина, Ефрасия, Матрона и Юлия, удавени от него в езерото, той хванал Теодот и след жестоки мъчения го погубил. Животът и страданията на св. Теодот са описани заедно със страданията на светите седем мъченички (18 май).

 

Свети мъченик Теодот в месецословите е поставен два пъти: на 18 май, в който ден пострадали светите седем девойки, и на 7 юни, в който ден сам той, след много и различни мъчения за Христа, бил посечен с меч.

Този светец в книгата на житията на светиите се нарича различно: кръчмар, търговец, съдържател на страноприемница, а в житието на 7 юни се нарича свещеномъченик, който като че бил епископ Анкирски. Така в месецословите на тоя ден и в минеите е назован свещеномъченик Теодот, еп. Анкирски.

 

mineya-may-18 Всемирното Православие - СВ. МЪЧЕНИК ТЕОДОТ АНКИРСКИ, ПЕТЪР, ДИОНИСИЙ И ДРУЖИНАТА ИМ И СВЕТИ 7 ДЕВИЦИ