p1dp0giq75hgaijl1smo1c0q1dl13 Всемирното Православие - СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК ТЕОДОР, АРХИЕПИСКОП АЛЕКСАНДРИЙСКИСвещеномъченик Теодор, архиепископ Александрийски, се родил в гр. Александрия, Египет. Този град се прославил с много мъченици и изповедници на вярата: от св. евангелист Марко, първомъченик Александрийски († 63) до св. Атанасий Велики  (18 януари и 2 май), стълп и изповедник на Православието († 373).

 

В историческите извори не са се съхранили точни данни за времето, когато е живял и се е подвизавал светият архиепископ Теодор (в някои източници за година на мъченическата му смърт се сочи 609 г.),  но Църквата Христова през всички времена е пазила името на свещеномъченика в своите диптиси.

Пламенен проповедник, силен в слово и дело, архиепископ Теодор предизвикал яростната омраза на александрийските езичници, които ненавиждали благовестието за Христа Спасителя. По време на една негова проповед езичниците обкръжили и хванали светителя. Той не се съпротивлявал. Били го и издевателствали над него: възложили на главата му трънен венец и присмивайки му се, го развеждали из града. След това го завели на брега и го хвърлили от една скала в морето. Но се повдигнал вятър и вълните го изнесли невредим на сушата.

Поразените езичници отвели свети Теодор при управителя на града, който заповядал да го подложат на жестоки изтезания. Но освен молитва към Господа мъчителите не чули нито дума от устата на мъжествения изповедник. Тогава светият мъченик бил предаден на римски войници и бил убит като св. апостол Павел – чрез посичане с меч.