255638.p.jpg?0 Всемирното Православие - НАСТАВЛЕНИЯ НА СВЕТИ ЙОАН КРОНЩАДСКИ ЗА ЕЖЕДНЕВНОТО ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕ НА ВРЕМЕТО (2)За да прекарате целия ден съвършено, свято, мирно и безгрешно – има едно-единственото средство – най-искрена, гореща молитва сутрин след ставане от сън. Тя въвежда в сърцето Христа с Отец и Светия Дух, и по такъв начин дава сила и издръжливост срещу домогванията на злото; само е нужно да си пазите сърцето.

Хубаво е, много е хубаво да си добродетелен. Добрият човек и самият той е спокоен, и на Бога е приятен, и на хората е мил.

 

Защо? Защото благоуханието неволно те кара да спреш вниманието си и да го вдишаш. Вижте самата външност на добродетелния, лицето му. Какво е това лице? Ангелско. Кротост и смирение се изливат от него и пленяват неволно всички с красотата си. Обърнете внимание на речта му; от нея се разлива още повече благоухание: тук вие сте сякаш лице в лице с душата му – и се топите от сладкия му разговор.

Когато Бог бъде във всички мисли, желания, намерения, думи и дела на човека, тогава се приближава, значи, към него царството Божие; той във всичко вижда тогава Бога: в света на мислите, в света на дейността и в материалния свят; за него тогава по най-ясен начин се открива Божието вездесъщие, и най-чист страх Божий се вселява в сърцето: той всяка минута търси да благоугоди на Господа и всяка минута се бои да не би в нещо да съгреши срещу Господ, Който е от дясната му страна. Да дойде Твоето царство!

Старайте се с всички средства винаги да утешавате чрез вашия живот небесния ваш Отец, тоест с вашата кротост, смирение, незлобие, послушание, въздържание, разсъдителност, миролюбие, търпение, милосърдие, искреност с хора, достойни за приятелство, сърдечност към всички, радушно гостоприемство, доброжелателност към всеки, изправност в делата, простота на сърцето и характера, чистота във всички помисли на сърцето. Умъдри и ни утвърди, Боже, да живеем по Твоята воля!, защото Ти Си наш Отец, а ние – Твои чеда в Христа Иисуса нашия Господ. Какво правиш, човече, в тръните на греховете и страстите? Приятно те бодат – добри ли са, приятни ли са последствията от тях? О, колко яростно жилят! о, колко горчиви са техните плодове! А в началото, колко са ласкателни понякога!

Правете всичко обратно на това, което врагът ви внушава: той ви внушава да мразите онези, които ни обиждат – вие ги обичайте; благославяйте онези, които се карат с вас и взимащите нещо ваше не измъчвайте, а сами с охота им го давайте; когато искате да се смеете – плачете (за греховете си – б.р.); когато изпаднете в униние – старайте се да се развеселите; когато ви заръфа завист – радвайте се на чуждото благополучие; когато ви бори желанието да противоречите, да сте непокорни – незабавно се покорете, съгласете се; когато ви нападнат блудни помисли – поревнувайте за чистата на сърцето, представете си високото достойнство на християнина, обожен в Христа Иисуса, това че нашите членове са членове Христови; когато се опита да вземе връх гордостта – смирете се; когато ви нападне злоба – бъдете особено добри; а когато раздразнителност се опита да ви помрачи – запазете спокойствие; скъперничеството побеждавайте с щедрост; разсеяността – с незабавно ограждане на чувствата от всичко външно и размишляване за едното само потребно; когато съмнение, маловерие и неверие се приближават към вас – призовете на помощ най-вече силната вяра, припомнете си примери за вяра или вярващи от Ветхия и Новия завет и чудесата, извършени с вяра, и прочее. Правете така и не се поддавайте на врага, фантазьора: защото увличането във всички страсти, пристрастия и капризи са негови фантазии.

Правете нещата не само когато ви се иска, но особено когато не ви се иска. Това се разбира както за всяко обикновено житейско дело, така и особено за делото за спасението на душите ви, за молитвата, за четенето на Божиите слова и душеспасителните книги, за ходенето на Божиите служби, за добрите дела, каквито и да са те, за проповядването на словото Божие.

Не се подчинявайте на ленивата, лукава и грешна плът: тя е готова да си почива вечно и чрез временното спокойствие и наслада да ни доведе до вечна смърт. С пот на лицето си, е казано, ще ядеш хляба си (Бит.3:19). Труди се над таланта, който ти е даден, клета душо, пее светата Църква. Царството небесно бива насилвано, и насилници го грабят; (Мат.11:12), говори нашият Господ и Спасител.

Независимо дали делото е домашно или служебно, не забравяйте, че вашата сила, вашата светлина, вашият успех е Христос и Неговият Кръст; затова не пропускайте да се помолите преди да започнете работа, викайки към Господа:

Иисусе, помоги ми!

Иисусе, просвети ме!

По този начин вашата жива вяра и вашата надежда в Христос ще се поддържа и разпалва в сърцето ви; защото Неговата сила и слава е във вечните векове.

Господи, Ти Сам си казал с пречистите Си уста: и тъй, бъдете съвършени, както е съвършен небесният ваш Отец (Мат.5:48).

Искам да бъда съвършен.

И тъй, бъди за мене всяко съвършенство, защото Ти си рекъл: без Мене не можете да вършите нищо (Иоан.15:5).