Св. Теофан Затворник

images?q=tbn:ANd9GcSxgGGUCpxt9Npp44UVxFmk1RqevNpxh-LiH1paeERGYrEBqH03jyCVJnzE4x3cr_hSg-U&usqp=CAU Всемирното Православие - Св. Теофан Затворник

1. Присъствай колкото е възможно по-често на литургия и по време на извършването ѝ стой в крепка и светла вяра в извършваната тогава Божия жертва. Тайнството на Тялото и Кръвта е Божествена храна за християните и е жертва. Не всички и невинаги се причастяват по време на литургия, но жертвата се принася от всички и за всички. Затова и всички трябва да участват в нея. А участват с вяра, болезнено съкрушение за греховете, самоунижение и преклонение пред Господа, заколващ се като агне за живота на света. Дори само живото съзерцание на това тайнство силно съживява и пробужда духа.

1011614223_595 Всемирното Православие - Св. Теофан ЗатворникМнозина са звани, а малцина – избрани. Званите са всички християни, а избрани са онези християни, които и вярват, и живеят по християнски. В първите времена на християнството проповедта призовавала към вяра; а ние още от рождение сме призвани от християни и сме възпитани сред християни.

И слава Богу! Половината път, тоест встъпването в християнството и вкореняването на неговите начала от най-ранно детство сме преминали без всякакъв труд. От това би следвало, че вярата ни трябва да е още по-силна, а животът ни още по-изправен с напредването на годините.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре