Духовни четива за Светата Евхаристия

KORICA kniga

Всеки православен християнин, особено живеещият живота си в Църквата, е наясно, че светата Евхаристия е най-великото християнско тайнство, което е и непресъхващ извор на вечен живот. Наясно е, че е важно да се съединява с Христа, като приема Светите Дарове през целия си живот, защото по този начин се обожествява и спасява.

Но много често разбирането ни за светата Евхаристия спира до тук и е дори придружено с много въпроси. Така например, дали всеки въцърковен християнин е наясно със същността на самото тайнство, знае ли е, че на всяка света Литургия Господ Иисус Христос мистично се жертва за нас 1 , и че ние приемаме истинските Свято Тяло и Кръв Господни.

ioann_010 Всемирното Православие - Духовни четива за Светата ЕвхаристияВие обаче пристъпихте към планина Сион и към града на живия Бог, небесния Иерусалим, и към десетки хиляди Ангели, към тържествения събор и църквата на първородните, които са написани на небесата, и към Бога, Съдия на всички, и към духовете на праведниците, които са достигнали съвършенство (Евр. 12,23 )

За какво се причастяваме с Тялото и Кръвта Христови?

Troeruchica_Troyan_mon Всемирното Православие - Духовни четива за Светата ЕвхаристияТроянската чудотворна икона на св. Богородица Троеручица

О, Майко Божия, която си по-горе от всеки ум и разум! О, Дево, ти несравнено превъзхождаш всяко девство; защото и до божественото раждане ти си била дева повече от всички девици; такава си си останала и в самото раждане и след раждането!

105159.p Всемирното Православие - Духовни четива за Светата ЕвхаристияАрхимандрит Клеопа (Илие)

Беседата на известния румънския старец Клеопа (1912-1998 г.) е посветена на въпроса, колко често може да се причастяваме със светите Христови Тайни и кое е необходимото условие за приемане на св. Причастие.

Брат: Благословете, преподобни отче игумене!

Старец: Бог да те благослови, брате Йоане. Дошъл си да продължим разговора от миналия път ли?

143723.p.jpg?0 Всемирното Православие - Духовни четива за Светата ЕвхаристияДякон Йоан Ике, изследващ историята на споровете за честотата на причастяването през изминалото столетие отбелязва, че те фактически се явяват спорове не за честотата, а за това, нужно ли е да се подготвяме за причастяването със Светите Христови Тайни или можем да пристъпваме към тях направо, без подготовка, изповед и разрешение от духовника [1].

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре