Кавказките старци

o_isaakij Всемирното Православие - Кавказките старци До закриването на Киево-Печерската лавра през 1961 г. отец Исаакий водел екскурзии до пещерите. Отецът бил добре образован и живял в манастира много години, но след това остарял и никакво друго послушание не можел да изпълнява освен да бъде екскурзовод. А на него и това му се струвало трудно.

„Аз съм схийеродякон. Имам нужда от безмълвие“ – често се жалвал той на братята. „Искам да отида в пустинята“. „Как ще отидеш?“ „Тайно“ – отвръщал той. Дълго притеснявал благочинния с тази молба. „Ох, душата ми изнемогва! Искам в Кавказ да умра. Благословете!

1

   През 1977 г., преди Великия пост, схиигумен Силуан, йеромонах Адриан и йеродякон Ахила се отправили от Почаев за Кавказ, за да се подвизават там като отшелници и в уединение, встрани от суетата и съблазните, да придобиват плодовете на Светия Дух. Понастоящем за кавказките отшелници са написани доста книги и дори научни дисертации. Но историите на почаевските монаси, които възлюбили Кавказките планини като място за уединен подвиг, все още чакат своите изследователи.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре