11 Всемирното Православие - ПОДВИГЪТ НА СВ. ПЪРВОМЪЧЕНИК И АРХИДЯКОН СТЕФАН БИ БИЛ НЕВЪЗМОЖЕН БЕЗ БОЖИЯТА БЛАГОДАТБъдете здрави, нека Бог да ви укрепява, да ви дава сили, много духовни радости със Своята благодат, както е подкрепял свети първомъченик и архидякон Стефан. Защото такъв подвиг, какъвто е извършил той, не е възможен без благодатта Божия, без това стопляне на сърцето, след което човек, без да се замисли, е готов да извърши за Христа всичко.

Ние много често губим тази благодат и изпадаме в униние и страх, но когато Господ отново ни я върне, разбираме, че всичко това е било за изпитание, така че просто ние да вървим смирено и непретенциозно по своя път на православни християни и търпеливо да изчакаме този момент, когато Господ пак ще ни зарадва със Своята благодат и сърцата ни ще се сгреят, и тогава ние дръзновено, без страх бихме отишли и на смърт за Христа, както е направил и първомъченик и архидякон Стефан.

От житието на светеца и най-вече от „Деяния на светите Апостоли“ на св. апостол и евангелист Лука научаваме, че св. Стефан е имал блестящо образование, предполага се, че е бил ученик на самия Гамалиил - може би най-добрият тогавашен учител, при чиито нозе израснал и свети апостол Павел. Това се вижда от речта, която св. Стефан държи пред учените мъже в Синедриона и показва завидни знания на Писанието, на Закона.

Прави впечатление, че именно когато той вижда небесата разтворени и Синът Божий седнал отдясно на Славата, а лицето му става като лице на ангел, евреите се нахвърлят върху него и го извеждат, за да го убият с камъни. Именно в този момент го осенява тази благодат, към която всички ние се стремим. Предвкусвайки Царството Божие, когато вече го убивали с камъни, той се обърнал към Бога с думите: „Господи, не зачитай им този грях“, подражавайки всецяло на Спасителя, Който на Кръста така се молел за Своите палачи. И завещава и на нас тази любов, дори към враговете ни, която е присъща само за християнството. Такава всеобхватна любов, която може да обгърне всички.

Езичниците също обичат близките си, но е по-трудно да се обичат враговете. Но за да стане всичко това, е необходима Божията благодат. Затова да изпросим молитвите на първомъченик и архидякон Стефан, който има голямо дръзновение пред престола на Всевишния, да ни дарува своята благодат, за да устояваме на всички изкушения на сегашното време и бодро, с търпение да вървим по пътя на православните християни, да се ползваме от Тайнствата, които са 7-те стълба на Църквата, и тихо и мирно някой ден да се сподобим с Божието царство, по молитвите на първомъченик и архидякон Стефан“.

Проповед на Мелнишки епископ Герасим на Стефановден, 2016 г., в столичния храм „Св. Богородица – Живоприемен източник“, с параклис „Св. първомъченик и архидякон Стефан“. Запис: „Всемирното православие“.

 

Сн.:Олтарна икона в параклиса "Св. първомъченик и архидякон Стефан" в Подуянската църква "Св. Богородица- Живоприемен източник" (1882 г.)

+  +  +

Кратко животоописание

Св. първомъченик и архидякон Стефан - след възнесението на Господа поставен за дякон, обслужвал верните. Усърден в служението, той е първият мъченик за Христа. В защита на вярата при спор с еврейските първенци бил изправен на съд пред синедриона и осъден - с камъни убит през 37 година.

† Траянополский епископ Иларион. Сияние на светостта. Вечен календар. Изд. „ПИК“, Велико Търново, 1996 г.