190557.p Всемирното Православие - ОТКРИХА МЯСТОТО, КЪДЕТО Е БИЛ ПОГРЕБАН СВЕТИ ПЪРВОМЪЧЕНИК И АРХИДЯКОН СТЕФАНПо време на разкопки недалече от палестинския град Рамала археолози се натъкнаха на велика християнска светиня – мястото, където е бил погребан свети архидякон Стефан, първият мъченик за Христа, съобщава информационният портал "Линга".

 

Провежданите от палестински и израелски учени изследвания на селището Харба-ат-Тайара, отстоящо на 2 км западно от гр. Рамала, доведоха до неочакван резултат: в рамките на проекта на Йерусалимския университет за намиране и възстановяване на антики, археолозите под ръководството на доктор Салах ал-Худелий откриха руини от цял църковен комплекс, включващ в себе си храм от византийско-омейядския период, а също и византийски манастир.

 

Според изявлението на ал-Худелий, тази находка представлява изключителна ценност за християните по цял свят.

 

една от тези църкви ние се натъкнахме на надпис, свидетелстващ за това, че храмът е издигнат в чест на първомъченик и архидякон Стефан, погребан тук през 35 г. от новата ера", - разказа историкът.

Ученият увери местните и църковните власти, чиито представители неотдавна посетиха новооткритите руини, в това, че Университетът както и досега ще вложи всички свои ресурси и енергия за реализиране на настоящия проект.

"Остават само пет години – и тогава необходимите изследвания ще бъдат приключени и този паметник ще бъде открит за посещение; обектът със сигурност ще стане място за поклонение за вярващи от цял свят. Хараба-ат-Тайара служи като жив пример за приемственост на културите от Близкоизточния регион: тук, на едно място, виждаме наследство от античността, ранното и късното средновековие, елинистичната, византийската и ислямската култура", - резюмира археологът.

 

Да напомним, че една четвърт от земята на селището Хараба-ат-Тайара принадлежи на Йерусалимската православна църква, която, както очакват експертите, ще превърне населеното място в поклоннически център.

 

190558.p Всемирното Православие - ОТКРИХА МЯСТОТО, КЪДЕТО Е БИЛ ПОГРЕБАН СВЕТИ ПЪРВОМЪЧЕНИК И АРХИДЯКОН СТЕФАН

 

 

 

 

 

 

 

 

190559.p Всемирното Православие - ОТКРИХА МЯСТОТО, КЪДЕТО Е БИЛ ПОГРЕБАН СВЕТИ ПЪРВОМЪЧЕНИК И АРХИДЯКОН СТЕФАН