31274.p.jpg?0 Всемирното Православие -  ПРАВОСЛАВНИ ПОКЛОННИЦИ В ПОРТУГАЛИЯ ПРЕМИНАХА ПО СТЪПКИТЕ НА СВЕТИ АПОСТОЛ ИАКОВ Сантяго де Компостела

На 24 юли завърши IX ежегодeн поклоннически поход на православните общини на Португалия, достигаш в град Сантяго де Компестела (Галисия, Испания), където според преданието, са съхранени мощите на св. апостол Иаков Зеведеев. Поклонническият поход е извършен с благословията на Негово Високопреосвещенство Корсунския архиепископ Инокентий.

Православните поклонници от Португалия са изминали т.нар. Морски път, отвеждащ в града на ап. Иаков, в долината между реките Ароуза и Уля, в близост до Атлантическия океан. По пътя поклонниците са изричали молитви; пяли са псалми; покланяли са се на светините от I век, когато Църквата още не е познавала разделението; запознали са се с древните християнски паметници в Галиция, с бита и обичаите на съвременните жители от северозапдната част на Пиренейския полуостров.  

На 23 юли, преди началото на поклонническото пътуване, Настоятелят на Лисабонсата епахия към Московската патриаршия игумен Арсений (Соколов) отслужи света Божествена литургия.  

Традицията на поклонническите походи на православните християни в Португалия ще бъде продължена. За следващ маршрут е определен Сребърният път, преминаващ през северния португалски град Шавеш.

Източник: pravoslavie. Ru по информация на ОВЦС

Превод: д-р Росица Колева