%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB-%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D0%BF Всемирното Православие - ОТКРИХА ГРОБА НА ЕДИН ОТ 12-ТЕ АПОСТОЛИ – СВ. ФИЛИП„В продължение на много години ние се опитвахме да намерим гроба на апостол Филип, който е бил екзекутиран от римляните в Хиераполис преди около 2000 години“, разказва археологът в интервю заNTV.

„До момента се смяташе, че гробът на св. Филип се намира на „хълма на мъчениците „, където са останките от църква, носила името „Църква на мъчениците”. Ние проведохме геофизични изследвания там, но не открихме нищо. В хода на разкопките, започнати преди месец на 40 метра от „хълма на мъчениците” ние открихме развалините на базилика, в която открихме гроба на апостола“, казва италианският учен.

„Още не сме отворили гроба, но един ден и това непременно ще стане „, казва той и добавя, че находката в Памуккале е изключително важна за християнския свят и археологията.

Името на апостол Филип, родом от град Витсаида в Галилея, се споменава нееднократно в Евангелията: той довел при Христос апостол Натанаил; него попитал Господ, колко пари са нужни, за да се купи хляб за пет хиляди души; той довел елините, желаещи да видят Христос, и накрая, по време на Тайната вечеря той попитал Христос за Бог Отец.

След Възнесението на Иисус Филип проповядвал Словото Божие в Галилея, съпровождайки проповедите с чудеса. Така например, той възкресил младенец, умрял в ръцете на майка си. Апостолът проповядвал Евангелието в Гърция, Сирия, Мала Азия (на територията на днешна Турция).

Заради проповедническата си дейност апостолът бил екзекутиран (разпънат надолу с главата) в 87 г. в Хиераполис по време на управлението на римския император Домициан.

Паметта на апостол Филип се отбелязва от Светата православна църква на 14 ноември заедно със св. Григорий Палама и на 30 юни (Събор на светите дванадесет апостоли)..

+ + +

В местността Метеора в Гърция, в манастира Света Троица се съхранява главата на апостол Филип. Мощи на апостола се намират и в криптата наЦърквата на дванадесетте апостолив Рим.