Екзарх Йосиф

 1 Всемирното Православие - Екзарх ЙосифВ светлото утро на 5 май 1840 г. къщата на бедния калоферски бояджия Йовчо се оглася от бебешки плач. Ражда се четвъртото от петте му деца, което кръщава Лазар. Но радостта на родителите не трае дълго. Епидемия от тиф през 1845 г. ги отнася в гроба и сираците се разпръсват. Лазар е осиновен от най-голямата си сестра и учи под ръководството на даскал Ботьо Петков.

DSC09112 Всемирното Православие - Екзарх Йосиф„Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им”

(Евр. 13:7)

Братя и сестри,

През тази година се навършват 98 години от блажената кончина на приснопаметния български екзарх Йосиф, който в продължение на 38 години (1878-1915) възглавяваше държавно-политически разделения диоцез на единната Българска църква. Екзарх Йосиф стоя на будна стража като молитвеник, църковен строител и подвижник на дълга в седалището на Българската екзархия и поддържаше изконните копнежи на цял един народ за честита съдба.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре