Източник: pravosavie.ru

Превод: Виталий Чеботар 

  

     В Букурещ, се проведе  международната конференция "Св. Василий Велики - отец и учител на Църквата", съобщи Богослов.Ru.
      Конференцията е била  открита от Негово Блаженство Румънския патриарх Даниел. Участниците в  конференцията са получили поздравления от Цариградската, Московската и от Българската Патриаршии, както и от Гръцката Православна  Църква. Сред участниците в конференцията са били Пергамският митрополит Йоан  (Зизиулас), Навпактският митрополит Йерофей (Влахос), протойерейт Константин Коман, протойерейт Джон Мак Гакин,  проф. Стелиос Пападопулос, Емилиян Попеску, Фолкер Дреколл, Джон Лиманс, Тудор Теотеой.

      Делегацията на Московската патриаршия, възглавявана от Рязанския  и Kaсимовския  архиепископ Павел. В състава на делегацията са участвали доцентите от МДА -  протойерей Павел Великанов  и игумен Дионисий (Шленов), както и като ръководителя на катедра по патрология в ПСТГУ професор П. Б. Михайлов.
     По време на конференцията бе открита  изложба, посветена на ръкописи на Св. Василий Велики, както и представянето на книгата на Пергамския митрополит Йоан (Зизиулос) "Евхаристия, епископът, Църквата. Единството на Църквата в Божествената Евхаристия и епископа през I - III век.