25217.p Всемирното Православие - В САЩ са забранени табелите с номерата на автомобилите, на които присъства християнската символика
Източник: pravoslavie.ru
Превод: Виталий Чебтор 
 
 

      Федералният съд в САЩ е обявил  за незаконно издаването от властите на Южна Каролина на автомобилни номера  с  изображението на кръст и надпис "Аз вярвам", съобщи Lenta.Ru позовавайки се на Associated Press. Съдията  Камерън Кюри постанови, че подобни знаци нарушават конституционното правило за разделянето на държавата и религията.

     Съдебните спорове около номерата  с изображението на кръста са започнали веднага, след като през 2008 г.  в щата е бил одобрен закон за издаването им. Обществените организации, включително „Обединени американци за разделяне на църквата и държавата” и „Американско-арабски комитет срещу дискриминацията” са настоявали, че властите нямат право да слагат на номерата послания с религиозно съдържание.  
     В заключението си съдия Кюри споменава заместник-губернатора Андре Бауер, който активно се е застъпил за приемането на закона за християнските номера. Религиозни активисти безуспешно изисквали издаването  на такива номера  във Флорида, и Бауер е решил да осъществи идеята им в Южна Каролина.

    Решението на Къри е разочарование за тази част от християните, които са искали да поставят специални знаци на колите си, както и за една от групите, възнамерявали да получат тези номера с  помощта на  "план Б". „Семейният съвет Палмето” преди известно време е регистрирал „Аз вярвам” като едно от официалните си имена, а законите на Южна Каролина позволява на организациите да получат номера на колите с корпоративна символика.

 

    Споровете за използването от държавни организации на знаци с  религиозната символика възникнат периодично в различни щати на  САЩ. Критиците на християнските символи, се позовават на Първата поправка към Конституцията на САЩ, където има забрана за създаване на държавна религия.