konf_moldova Всемирното Православие - В националния дворец в Кишенев се проведе Международна богословска конференция на тема „Символът на вярата: между любовта и толерантността”На 8-ми февруари в Националния дворец в Кишинев се проведе международна богословска конференция „Символът на вярата: между любовта и толерантността”, посветена  на честването на паметта на новомъченици и изповедници на ХХ век, съобщава сайтът на  Кишиневско-Молдовската митрополия.

           В конференцията участваха свещенослужители и богослови от Молдова, Русия, Румъния и Украйна, в това число  митрофорния протойерей Василий Чебану, декан на Богословския факултет на Кишиневската духовната академия, Алексей Галиц, румънският богослов Данион Василе и др. Общият брой на   участниците  във форума е бил около 3000 души.

         Конференцията започна с благословението и приветственото слово на Кишиневския митрополит и на цяла Молдова Владимир, който отбеляза, че главната тема на Светото Евангелие е любовта - любовта на Бога към човека и на човека към Бога.

 

           В своето слово архипастирът обърна внимание на опасността от изкушения, които са се превърнали в средство за разпространение в съвременните медийни технологии, и изрази увереност, че широко пропангадированата  днес „толерантност” в действителност няма нищо общо с истинската любов. Според думите на архиепископа, това не е нищо повече от един параван зад който се крие стремежа да се оправдаят такива явления като хомосексуализъм, блудство, наркомания, абортите, педофилия, евтаназията и т. н. „Ние сме длъжни да наричате нещата с истинските им имена, - убеден митрополит Владимир, – защото, ако  днес замълчим и не защитим нашите православни ценности и душите на нашите деца, то утре ще трябва да отговаряме пред Бога, Който се обърна към нас чрез Свети Апостол Павел: „ Не се лъжете: нито блудници, ни идолопоклонници, ни прелюбодейци, ни малакийци, ни мъжеложници... няма да наследят царството Божие” (1 Кор. 6: 9-11).

           В своето  изказване румънският богослов Д. Василе, който е добре познат на православните вярващите в Република Молдова, подчерта, че истинската проява на християнската любов е да помогнеш на ближния си, дори ако той е далеч от истинската вяра.

         Една от темите на форума е бил проблемът за абортите. Говорейки за причините, които карат жените да убиват собствените си деца, изказващите посочили принципите на християнската любов като средство за борба с това социално зло.

         Лектори на конференцията, независимо от езика или странана, се обединиха в разбирането на проблема за любовта и толерантността. Активно участие в конференцията взеха слушателите, които задаваха много въпроси на докладчиците.

 

Източник: Православие.ру

Превод: Виталий Чеботар