36229.p Всемирното Православие - СИНОДЪТ НА ГРУЗИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ВЗЕ РЕШЕНИЕ ДА ПРОМЕНИ ОФИЦИАЛНАТА ТИТЛА НА ГРУЗИНСКИЯ ПАТРИАРХ

От Грузинската патриаршия съобщили, че Синодът на Грузинската православна църква е взел решение да промени официалната титла на Предстоятеля на Грузинската църква. Отсега той ще се именува Католикос-Патриарх на цяла Грузия, архиепископ Mцхетски, Тбилиски и Абхазски и митрополит на Пицунда, съобщава Седмица.Ру , като се позовава на Romfea.gr.

Синодът на Грузинската църква пояснил, че решението е било взето на основата на исторически документи и отразява факта, че Абхазия принадлежи към каноническата територия на Грузинския патриархат.

От Грузинската патриаршия уточнили още, че глава на Абхазската митрополия сега ще бъде самият Патриарх-Католикос Илия II. Сухумският и Абхазски митрополит Даниил, който още в началото на 90-те години, от началото на военните действия между Абхазия и Грузия, изостави територията на своята епархия и през последните почти две десетилетия фактически се е управлявал епархията, формално се освобождава от задълженията си на управляващ архиерей и е назначен за митрополит Чиатурски. Сега той ще управлява епархия в Западна Грузия.