39642.p Всемирното Православие - В ТОРОНТО БИЛ ОБСЪДЕН ВЪПРОСЪТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА АСАМБЛЕЯ НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЕПИСКОПИ НА КАНАДА

На 17 март 2011 г. в сградата на Гръцката митрополия (Цариградски патриархат) в Торонто се състояло ежегодното заседание на Конференцията на православните епископи на Канада.

В работата на заседанието, преминало под председателството на  Торонтския митрополит Сотир (Цариградски патриархат), взели участие 10 архиереи от различни поместни православни църкви, съобщава сайтът на Патриаршеските енории в Канада. Главен в дневния ред станал въпросът за създаването на собствена регионална Асамблея на православните епископи, поради което още на миналото заседание на Конференцията било подготвено специално обръщение към Цариградския патриарх.

Както отбелязал в словото си Каширският епископ Иов, управляващ Патриаршеските енории в Канада, Руската православна църква не възразява срещу създаването на Асамблеята, но настоява да се спазва регламентът, който бил утвърден на IV Всеправославно предсъборно съвещание, провело се през юни 2009 г. в швейцарския град Шамбези. „Промяната на границите на епископските събрания в диаспората трябва да става на основание на решението, прието на срещата на Предстоятеля и представителя на поместните православни църкви, свикана от Цариградския патриарх”, - напомнил владика Иов.

На заседанието били разгледани различни аспекти на служението на православните капелани в армията, болниците и затворите, въпроси от пастирски, каноничен и литургичен характер, а също и планове за съвместно служение и братско сътрудничество на поместните православни църкви, представени в Канада.

В чест на участниците в заседанието, в храма на Богословската академия, носещ името на свети апостол и евангелист Йоан Богослов, била отслужена заупокойна лития в памет на Амиския митрополит Николай, управляващ Карпато-Руската православна епархия (Цариградски патриархат), представил се на 13 март т.г.
 

Било решено следващата среща на православните епископи на Канада да се проведе на 29 март 2012 г.