51996.b Всемирното Православие - ПРОДЪЛЖАВА ПОДПИСКАТА В ПОДКРЕПА НА ИГУМЕНА НА ВАТОПЕДСКИЯ МАНАСТИРЕто как изглежда хронологията на събитията досега, според публикации в руския сайт www.pravoslavie.ru (със съкращения):

ВАТОПЕДСКИЯТ ИГУМЕН ЕФРЕМ БЕШЕ ДОВЕДЕН В АПЕЛАЦИОННИЯ СЪД В АТИНА

Вечерта на 27 декември игуменът на атонския Ватопедски манастир архимандрит Ефрем беше доведен в Апелационния съд в Атина, съобщава Седмица.Ru.

Привържениците му организираха митинг пред зданието на съда, с който изразиха поддръжката си за о.Ефрем. Събралите се държаха запалени свещи и плакати. Те посрещнаха ватопедския игумен с възгласи: „Аксиос!” („Достоин!”). Вярващите бяха силно впечатлени от съсредоточените на мястото на митинга отряди със специално предназначение.

 

От Апелационния съд архимандрит Ефрем ще бъде закаран в Общото полицейско управление на Атина. Тук също се събират протестиращи срещу ареста на о. Ефрем. По всичко изглежда, че игуменът на Ватопед ще бъде държан в затворническия комплекс в атинското предградие Коридалос, където има болница, съобщава romfea.

На 27 декември игуменът Ефрем, независимо от настояването на лекарите, отказа да постъпи в солунска болница, и реши доброволно да се предаде на властите. Под строг конвой той беше докаран на катер от Ватопед в Иерисос, а оттам - в Атина.

На пристанището на Ватопед братята на манастира, наброяващи 120 души, устроиха почетно изпращане на своя игумен. В заявление, публикувано от монасите на Ватопед след заминаването на игумена Ефрем, се казва, че „в лицето на стареца Ефрем са арестувани всички манастирски братя”.

ЗАЯВЛЕНИЕ НА БРАТСТВОТО НА ВАТОПЕДСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ

51952.p.jpg?0 Всемирното Православие - ПРОДЪЛЖАВА ПОДПИСКАТА В ПОДКРЕПА НА ИГУМЕНА НА ВАТОПЕДСКИЯ МАНАСТИРВъв връзка с ареста на игумена на атонския Ватопедски манастир архимандрит Ефрем, братята на обителта приеха специално заявление, в което се казва:

"Несправедливият арест на нашия Старец Ефрем потресе сърцата на братята ни, на Света Гора-Атон, Църквата и на всеки духовен и мислещ човек.

Кой би могъл да помисли, че хора, които жертват себе си заради ближния, които живеят безкористно в непрестанно послушание, пост и молитва, могат да бъдат разглеждани като обикновени престъпници и, следователно, могат да бъдат лишени от свобода?

Кой би могъл да помисли, че носителят на божествена благодат, работникът и учителят на добродетели може да бъде заливан с мръсотия, да бъде държан в затвор само защото хората мислят по такъв начин да удовлетворят закона на правосъдието?

Нашето братство приема, одобрява и поддържа всички действия на Стареца.

Ние съобщаваме на вярващите, че цялото братство е единно в любовта си към Стареца и с вяра и надежда приема неговия мъченически кръст.

Сила ни дава всеобщата поддръжка на Света Гора, на всичките епископи на Православната Църква и народа, на всички тях им благодарим от все сърце.

Бихме искали да уведомим отговорните чиновници, че в лицето на Стареца Ефрем те вкарват в затвора и всички братя на манастира Ватопед, наброяващи сто и двадесет монаси”.

ГРЪЦКИЯТ СЪД СМЕТНА АРХИМАНДРИТ ЕФРЕМ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОПАСЕН

Гръцкият апелационен съд сметна, че арестуваният игумен на Ватопедския манастир – Ефрем, е обществено опасен, поради което не трябва да бъде на свобода,преди да бъде изправен пред съда, това следва от съдебното решение за ареста, откъси от което публикува Атинската новинарска агенция.

Обвиненията се отнасят за периода 2001-2008 г., когато манастирът замени изоставено езеро в северната част на страната с прилежащи участъци на първокласна недвижима собственост, принадлежаща на държавата, възлизаща, според различни оценки, на стойност повече от 100 милиона евро. Самият игумен Ефрем заявява, че всички сделки са били законни, съобщава РИА-Новости. В подкрепа на Стареца Ефрем се вдигнаха редица йерарси на Еладската православна църква и стотици демонстранти в Атина. МИД РФ заяви, че задържането на игумена противоречи на решенията на Европейския съд по правата на човека, а гръцкото външнополитическо ведомство заяви в отговор, че „не приема указания” относно правата на човека. „Игуменът Ефрем е човек, чийто характер има склонност към престъпна дейност, той действа умишлено и по предварително съставен план”, - се казва в постановлението на апелационния съд за ареста са свещенослужителя. Съдът сметнал също, че ако остави игумена Ефрем на свобода, той може да повтори приписваните му престъпления. „Ако обвиняемият бъде пуснат на свобода, е много възможно той да извърши и други престъпления, докато продължава конфликтът с държавата относно спорните участъци”, - се казва в постановлението.

51756.p Всемирното Православие - ПРОДЪЛЖАВА ПОДПИСКАТА В ПОДКРЕПА НА ИГУМЕНА НА ВАТОПЕДСКИЯ МАНАСТИРОткрит е сайт за събиране на подписи на неравнодушните към съдбата на игумена Ефрем от Ватопедската света обител. В обръщението на гръцкия Президент се казва, че решението за предварителен арест е предизвикано от политическа енергия, имаща за цел да опозори Света Гора и Църквата.