100538.p.jpg?0 Всемирното Православие - ПРИВНАСЯНЕТО НА СВЕТСКИ ОБРАЗИ В ХРИСТИЯНСКОТО ИЗКУСТВО ПРИТЕСНЯВА ХУДОЖНИЦИ Художници и изкуствоведи са сериозно обезпокоени от процеса на осветскостяване  на традиционното църковно творчество: архитектура, иконопис и декоративно-приложно изкуство. Това се казва в заключителната резолюция, приета на конференцията „Църковното изкуство в съвременното общество” – част от XXI Международни Рождественски образователни четения в Москва, съобщава ИТАР-ТАСС .

„Сега трябва да бъдем особено внимателни с художествените експерименти и търсения в областта на религиозното изкуство, тъй като художниците, които работят днес в руските храмове, са запознати съвсем повърхностно с традицията” – отбеляза по време на конференцията деканът на факултета по църковни изкуства към Православния хуманитарен университет „Св. Тихон”, протойерей Александър Салтиков.

«В търсенето на пътища за развитие на църковното изкуство трябва да се обръщаме към собственото си древно наследство, а не към съвременни западни експерименти, което често е просто отражение на гордостта и издигането в абсолют на собствената индивидуалност на художника и не може да способства за създаване на истински религиозни по дух произведения», — смята отец Александър. Етапът на копиране на древните паметници, според него, не може да бъде „прескочен” и веднага да се премине към свободно творчество: „ние не познаваме нашата традиция; забравили сме я не през XX, а още през XVIII век”.