135069.p Всемирното Православие - ВЪВ ВИТЛЕЕМ ОТКРИХА КОПИЕ НА КАМБАНАТА ПРИ ХРАМА НА ГРОБА ГОСПОДЕНПо време на паспортизацията на камбаните в Светата Земя, проведена от специалисти в работилницата на Иля Дроздихин по молба на Йерусалимската Патриаршия, в камбанарията на базиликата „Рождество Христово” във Витлеем беше открита камбана, която е умалено копие на главната камбана при Храма на Гроба Господен в Йерусалим, съобщава сайтът на Руската духовна мисия в Йерусалим.

Централната камбана на витлеемския ансамбъл тежи 2500 кг и повтаря художествената украса на главната камбана при Храма на Гроба Господен в Йерусалим. Тази камбана е била отлята през 1886 г. в завода на почетния гражданин на Москва Андрей Дмитриевич Самгин и предадена като от дар от Божия раб Фьодор.
Забележителното е, че от осемте камбани, разположени днес в камбанарията във Витлеем, шест са отлети в Руся преди революцията и докарани в Светата Земя от боголюбиви поклонници. В камбанарията има също гръцка камбана и камбана немско производство.