159109.p Всемирното Православие - КАНАДСКО МОМИЧЕ МОЛИ КРАЛЯ НА БЕЛГИЯ ДА НЕ ПОДПИСВА ЗАКОНА ЗА ДЕТСКАТА ЕВТАНАЗИЯГласуването на законопроекта ще бъде в четвъртък, 13 февруари, съобщава Associated Press. Законът е вече одобрен от Сената и никой не се съмнява, че ще бъде приет. Така Белгия става втората страна след Холандия, разрешаваща евтаназията на непълнолетни, коментира ИТАР-ТАСС.

За разлика от Холандия, обаче, където причиненото ускорява на смъртта по молба на болния се разрешава за лица над 12 години, в белгийския законопроект не е посочен долен праг на възрастта. В текста на закона се посочва, че евтаназията ще бъде разрешена за непълнолетни, „способни да вземат самостоятелно решение” и намиращи се в краен стадий на болестта, причиняваща им непоносими страдания. Решение ще се взима само с родителско съгласие, както и при препоръка на лекари, психолог и психиатър.

Ако евтаназията бъде разрешена в Белгия, съществува опасност този прецедент да доведе до разпространение на детската евтаназия в цял свят.

По-рано беше съобщено, че 4-годишната канадка Джесика Саба, която е с вроден порок на сърцето, е помолила краля на Белгия да не подписва този закон.

«В името на децата, моля Ви, не подписвайте закона за евтаназията», – моли Джесика. Това обръщение беше качено в интернет на 2 февруари, предава ИТАР-ТАСС.

Джесика е родена в Монреал, Канада, през м. май 2009 г. с тежък сърдечен порок: напълно бил блокиран клапанът и била недоразвита сърдечната камера. Без поредицата хирургически операции, извършени в Монреалската детска болница, тя нямаше да може да живее повече от няколко часа или дни. На 6-ия ден след раждането ? сърдечният ? клапан бил разблокиран и постепенно започнало формирането на недоразвитата камера. Ако Джесика се беше родила в държава, разрешаваща детската евтаназия, тя можеше да бъде евтанизирана и историята ? щеше да бъде съвсем различна.

Понастоящем правителството на Квебек се опитва да приеме собствен закон за евтаназията, който много прилича на приетия преди 10 години в Белгия. Квебекската комисия по правата на човека препоръчва разрешаване и на детската евтаназия.

Бащата на Джесика, д-р Пол Саба, семеен лекар в Лачин, Квебек, също прави лично обръщение към краля с молба да не подписва закона, разрешаващ евтаназията на белгийските деца. Той отбелязва, че в Белгия първоначално са започнали да прилагат евтаназия на хора, изпитващи физически страдания, а сега тя се е разпространила и над хората, изпитващи психически страдания. Започнали са с възрастните, а сега може да обхванат и децата.

Майката на Джесика, Мариса, разказва за трудностите и радостите на Джесика и предупреждава, че законът за детската евтаназия може да подтикне родителите на болни деца или на деца инвалиди „твърде рано да се предадат”. Родителите и децата имат нужда да чувстват, че са обкръжени от любов и подкрепа в името на живота, а не в името на евтаназията.


Брюксел, 12 февруари 2014 г.