180226.p Всемирното Православие - В САН ФРАНЦИСКО ЗАПОЧНАХА ТЪРЖЕСТВА ПОСЛУЧАЙ 20-ГОДИШНИНАТА ОТ КАНОНИЗАЦИЯТА НА СВ. ЙОАН ШАНХАЙСКИ   На 29 юни, неделя, в катедралния храм на Сан Франциско „Св. Богородица – радост на всички скърбящи” се проведоха тържества послучай 20-годишнината от църковната прослава на праведния архиепископ Йоан (Максимович; + 1966 г.).


 

По време на св. Литургия се състоя и чинът архиерейска хиротония на архимандрит Николай (Олховски) като епископ на Манхатън, съобщава сайтът на Руската задгранична православна църква.

Тържеството привлече много вярващи. Пристигнаха духовници от различните епархии на Руската задгранична църква и представители на Поместните православни църкви, както и поклонници от различни градове на САЩ и други страни.

Богослужението оглави Източно-Американският и Ню Йоркски митрополит Иларион в съслужение с Преосвещените членове на Архиерейския събор и православни йерарси, дошли на празника. В катедралния храм присъстващите можеха да се поклонят на Курско-Коренната икона на Божията Майка.

По време на чина на изповеданието бъдещият епископ излага подробно учението на Православната вяра и дава обещание във всичко да съблюдава правилата на Апостолите и Вселенските събори. След това протодяконът възглася уставно многолетствие. По време на Божествената литургия архипастирите извършиха архиерейска хиротония над архимандрит Николай (Олховски). Ликуващо и тържествено пееше хорът на архиереите и на участниците в XIII Всеобщ задграничен конгрес на руската православна младеж (под ръководството на В.В. Красовски и Г.А. Котар).

След освещаването на Светите Дарове новият Манхатънски епископ Николай извърши дяконско ръкоположение на иподякон Атанасий Фергусън, клирик на църквата „Св. Св. Петър и Павел” в гр. Санта Роза (щата Калифорния).

Накрая беше отслужен молебен пред кивота с нетленните мощи на светителя и чудотвореца Йоан Шанхайски и се проведе литийно шествие около храма.


 

180224.p Всемирното Православие - В САН ФРАНЦИСКО ЗАПОЧНАХА ТЪРЖЕСТВА ПОСЛУЧАЙ 20-ГОДИШНИНАТА ОТ КАНОНИЗАЦИЯТА НА СВ. ЙОАН ШАНХАЙСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

180218.p Всемирното Православие - В САН ФРАНЦИСКО ЗАПОЧНАХА ТЪРЖЕСТВА ПОСЛУЧАЙ 20-ГОДИШНИНАТА ОТ КАНОНИЗАЦИЯТА НА СВ. ЙОАН ШАНХАЙСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

180225.p Всемирното Православие - В САН ФРАНЦИСКО ЗАПОЧНАХА ТЪРЖЕСТВА ПОСЛУЧАЙ 20-ГОДИШНИНАТА ОТ КАНОНИЗАЦИЯТА НА СВ. ЙОАН ШАНХАЙСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

180227.p Всемирното Православие - В САН ФРАНЦИСКО ЗАПОЧНАХА ТЪРЖЕСТВА ПОСЛУЧАЙ 20-ГОДИШНИНАТА ОТ КАНОНИЗАЦИЯТА НА СВ. ЙОАН ШАНХАЙСКИ