179860.p.jpg?0 Всемирното Православие - ХРАМЪТ „ХРИСТОС СПАСИТЕЛ” В КОСОВО БЕШЕ ОТНОВО ОСКВЕРНЕН Храмът „Христос Спасител” в Прищина беше подложен на нов акт на осквернение. Този път косовската албанска певица Ера Истрефи засне клип за песента си «E dehun», в който тя танцува полуоблечена в незавършения храм.

 

Заедно с нея, както съобщават от Рашко-Призренска епархия, в клипа се появяват още няколко души, «които, изпълнявайки крайно демонизирана и богохулна хореография, танцуват полуголи в църквата».

„За съжаление, и този факт отново свидетелства в какво жалко състояние се намира тази православна църква, оказала се, особено през последните месеци, под ударите на редица албански политици и медии, открито призоваващи за нейното разрушаване и дори за превръщането ? в музей на UCK (Армия за освобождение на Косово)”, – се казва в заявление на епархията от 24 юни.

Строителството на храма „Христос Спасител” през 1990 г. беше започнато от Рашко-Призренския епископ, впоследствие Сръбски патриарх Павле. Работите в храма бяха прекъснати през 1999 г., когато започна ескалацията на военния конфликт, съобщава порталът «Косовский дневник».

Храмът не веднъж е бил обект на нападения, няколко пъти са се опитвали да го взривят. Тъй като не е охраняван нито от страна на местните власти, нито от страна на контингента на КФОР, той фактически до този момент се използва като обществена тоалетна. Този факт, по думите на свещенослужителите, «представлява сам по себе си символ на трагичното положение в областта на религиозните и човешките свободи на територията на Косово и Метохия».

Като изразява своя протест, епархията за пореден път се обръща към представителите на международните организации и местните косовски власти с призив да осигурят безопасността на храма и да го защитят от поругателство, както и да осигурят възможност да бъде завършен строежът му, което ще бъде свидетелство, че за сърбите и Сръбската православна църква още има място в Прищина, Косово и Метохия.

Напомняме, че неотдавна премиерът на Косово Хашим Тачи нарече недостроения храм «ужасно творение», а един от косовските министри говори за възможността той да бъде разрушен.