laznie-4-midi Всемирното Православие - В ПОЛША СЕ ИЗГРАЖДА  ХРАМ В ЧЕСТ НА СВ. ЛУКА ( ВОЙНО-ЯСЕНЕЦКИ), АРХИЕПИСКОП СИМФЕРОПОЛСКИ И КРИМСКИ

На 13.03.2014, когато Полската православна църква отбелязваше празника Вход Господен в Йерусалим (от 15.06.2014 ППЦ служи по Юлианския календар) в селцето Лазни близо до белоруската граница, бе осветен основният камък на църква, посветена  в чест на св. Лука (Войно-Ясенецки ), архиепископ Симферополски и Кримски.

 

Богослужбата бе отслужена от Негово Преосвещенство Супрасълски епископ Георги в съслужение с архиандрит Анджей (Боровски) - игумен на Супрасълски манастир, пред близо 200 души.

 

5 Всемирното Православие - В ПОЛША СЕ ИЗГРАЖДА  ХРАМ В ЧЕСТ НА СВ. ЛУКА ( ВОЙНО-ЯСЕНЕЦКИ), АРХИЕПИСКОП СИМФЕРОПОЛСКИ И КРИМСКИ

 

Архиепископ Лука (Войно-Ясенецки) (1877-1961 г.) е светец, изповедник, проповедник, но и професор, хирург, лектор, автор на научни монографии, човек, отдал се на любовта към Бога и към страдащия ближен.

Неизчислим брой са болните, ранените по време на войната и спасените от него хора, но навярно още по-голям е броят на онези, които чрез неговото служение са се обърнали към вярата и са я съхранили в дни на гонения и изпитания.

На 11 юни 1996 г. архиепископ Лука е канонизиран от Украинската православна църква. През 2000 г. с решение на архиерейския събор на Руската православна църква той е причислен към лика на руските светии. Неговите мощи се съхраняват в Симферополската съборна църква „Света Троица” и всяка година на 11 юни с тях се извършва литийно шествие по улиците на гр. Симферопол.

Както съобщава «Православіє в Україні», на 10 юни след молебена и акатиста на св. Лука в Девическия манастир „Св. Троица”, отслужени от Симферополския и Кримския митрополит Лазар, по установена вече традиция са били осветени медицинските престилки. На 11 юни празничната св. Литургия завършила с литийно шествие с честните мощи на светеца. Още за св. Лука Кримски може да прочете тук.

 

Източници - снимки: Преглед православен, Супрасълски манастир