196497.p Всемирното Православие - В ГЕРМАНИЯ МАСОВО НАПУСКАТ КАТОЛИЧЕСКАТА И ЕВАНГЕЛИСТКАТА ЦЪРКВА ЗАРАДИ ДАНЪЦИПрез 2014 г. е нараснал броят на хората, напуснали евангелистката църква, съобщава информационната агенция idea. Според неокончателни данни става дума за близо 200 000 души. Това е най-големият регистриран брой напуснали евангелистката църква в Германия, като досега се смяташе, че  най-много отказали се е имало през 1997 г., когато те са били 196 600 души.

Напускането на църквата не е сложно за отчитане. Указания върху автомата, поставен в районния съд на Кьолн, показват къде трябва да се натисне, за да се излезе от католическта или евангелистката църква (на снимката).

За католическата църква са достъпни данни за 2013 г., когато напусналите са били 178 000 души. Първоначалните данни за 2014 г. дават основание да се предположи ръст на броя на напусналите с 20%, което се равнява приблизително на 200 000 членове.

Причината е в парите, по-скоро в църковния данък върху печалбата от инвестициите. От 2000 г. насам тези доходи се облагат с данък по единна ставка от 25%, която се изчислява и начислява от самите банки. Отчитайки, че печалбата от инвестициите представляват доходи, посоченият данък е всъщност подоходен. Според немското законодателство, на официално регистрираните членове в католическата и евангелистката църква покрай подоходния данък се удържа и църковен налог.

От 2013 г. покрай подоходния данък банките са задължени заедно с печалбата от инвестициите да удържат и църковен данък. От януари 2015 г. това става автоматично въз основа на информация, в която централната данъчна служба съобщава на банките за религиозната принадлежност на клиентите си. През 2013 и 2014 г. банките са били задължени да информират своите клиенти за това нововъведение. През 2013 г. рязко е скочил броят на напусналите църквите.

Църквите поначало не информират членовете си за промените в данъчното облагане. Информация постъпва единствено от банките, които при контакт с клиентите на последно място мислят за предимствата на членството в църквата, концентрирайки се върху загубите от данъците.

През 2014 г. католическата и евангелистката църква в Германия започнаха да информират своите членове, но съдейки по броя на напусналите, изглежда са закъснели.