196325.p Всемирното Православие - НА АТОН ОТКРИХА НЕТЛЕННО ТЯЛОТО НА ПОЧИНАЛ ПОДВИЖНИКВ Кавсокаливския скит на Света Гора Атон се случи чудо – откритото месец и половина след смъртта тяло на починалия в обителта монах отец Стефан било без признаци на тление и не издавало неприятен мирис, сякаш подвижникът е бил жив допреди няколко часа, – съобщава порталът «Русский Афон».

 

Скитът «Кавсокаливия», разположен недалече от Великата Лавра, е широко известен благодарение на светия старец Порфирий Кавсокаливит (+1991), подвизавал се тук.

Починалият неотдавна монах Стефан в продължение на четиридесет години се подвизавал в една от четиридесетте пустинни килии на скита, посветена на св. Трисветители. През последните години той почти не общувал с братята, а когато това се случвало, често се изказвал критично за различни страни на съвременния живот.

Както съобщава сайтът Romfea.gr, отец Стефан бил открит мъртъв в килията си. Отците от Кавсокаливския скит, които намерили тялото, свидетелстват, че по него нямало никакви признаци на тление. Тялото не идавало никакъв неприятен мирис, независимо от това, че от времето на кончината, по всички признаци са минали месец - месец и половина.

Отец Стефан, както разказват братята от обителта, нямал в килията си не само легло, но и одеяло, спял на голите дъски и се хранел неизвестно с какво.  Той починал на 75 години и бил погребан като монах от Великата Лавра, към която спада Кавсокаливският скит.

196326.p Всемирното Православие - НА АТОН ОТКРИХА НЕТЛЕННО ТЯЛОТО НА ПОЧИНАЛ ПОДВИЖНИКСкитът «Кавсокаливия» се състои от 40 колиби (каливи), в които живеят един или няколко монаси. Разположен е на южния край на Атонския полуостров, върху скалите, по посока на Великата Лавра, на височина 120 м над морското равнище. Названието «Кавсокаливия» (в превод «подпалвач на колиби») се свързва с името на преподобни Максим Кавсокаливит († 13 януари 1365 г.), който строял колиби върху тези скали. Любовта му към уединение била толкова силна, че всеки път, когато редом до неговата колиба се заселвали други монаси, той изгарял къщичката си, изкачвайки се все по-високо в планината, където си правел нова колиба.

Главен храм на скита е Кириакон. Тук на неделната литургия се събират подвижници и старци от колибите наоколо. Храмът бил построен от руски военачалник. От Кавсокаливия горска пътека води нагоре към пещерата на преподобни Нил Мироточиви.

Скитът достига разцвета си в началото на XVIII век, при преподобни Акакий. Тогава той се е състоял от 40 самостоятелни килии, населявани от близо 200 иноци подвижници.

В настояще време в скита има 39 колиби (каливи), в 17 от които се подвизават 45 монаси. Скитът разполага със своя иконописна работилница, разположена в двуетажно здание.

От древност обителта се слави с многото си подвижници, един от които е широко известният през последните години преподобни Порфирий Кавсокаливит (+1991).