217592.p Всемирното Православие - В ШАМБЕЗИ СЕ ПРОВЕДЕ  ПЕТОТО ВСЕПРАВОСЛАВНО ПРЕДСЪБОРНО  СЪВЕЩАНИЕНа 16 октомври 2015 г., в Православния център на Цариградската патриаршия в Шамбези край гр. Женева, Швейцария, завърши работата на Петото всеправославно предсъборно съвещание, което има за цел подготовката на Всеправославния събор през 2016 г.

То се свиква съгласно решението на състоялото се през март 2014 г. в Истанбул “Събрание на предстоятелите на поместните православни църкви”, в което взе участие и Светейшият Български патриарх Неофит.

По решение на Св. Синод, Българската православна църква - Българска Патриаршия е представлявана от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим и д-р по богословие Димитър Арнаудов.

На 12 октомври в началото на пленарните заседания митрополит Йоан е огласил приветствие от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към Негово Високопреосвещенство Пергамския митрополит Йоан, председател на Петото Всеправославно предсъборно съвещание и участниците в него.

В приветствието се казва:

Ваши Високопреосвещенства, досточтими отци, братя в Христа, молитвено споменаваме вас, които светите сестри Поместни православни църкви избраха и изпратиха да ги представлявате в Петото Предсъборно Всеправославно съвещание, което се провежда от 10 до 17 октомври 2015 г. в Православния център на Вселенската Патриаршия в Шамбези – Женева. От свое име и от името на Св. Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия ви поздравяваме сърдечно и ви благопожелаваме успешна и ползотворна работа.

Молим Бога, Подателя на мира, от Когото е всяко добро даяние и всеки съвършен дар, да изпрати върху вас Своята преизобилна благодат, та в единомислие, любов, взаимно уважение и разбирателство да изпълните високоотговорните задачи, които са ви възложени от Църквата Христова. „Имайте в себе си сол, и мир имайте помежду си” (Марк 9:50).

 

            С любов в Господа, 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД 

НЕОФИТ ПАТРИАРХ  БЪЛГАРСКИ

 

Според съобщението, излъчено след провеждане на съвещанието, в нея са участвали представители на всички поместни православни църкви. В хода на работата са разгледани проекто-документи за Светия и Велик всеправославен събор, по въпроси, касаещи реда в Православната църква и нравствеността. На съвещанието е приет и документът «Автономията и начинът за провъзгласяването й», разработен от Междуправославната подготовителна комисия през 2009 г.

В тази връзка са били единодушно гласувани и текстовете „Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят“ и „Значението на поста и неговото спазване днес“.

„Мисията на Православната църква в съвременния свят“ е текст, който не бил подписан от църковните представители на Русия и Грузия. Това означава, че този документ няма да може да бъде обсъден на подготвения събор през 2016 г.

 

Както е известно, голяма част от православния свят следи с голямо внимание решението на Предсъборните съвещания. Тяхното провеждане е съпътствано с тревога от възможни изменения на догматиката на Православната Църква, което би било знак за отстъплението от Светата православна вяра. Причина за подобна тревога са предсказанията на много от старците от различни православни църкви, че ще бъде организиран събор, който ще се определя като свят, но всъщност ще измени и профанизира каноничния и литургичния живот на Църквата. За много от съвременните живи и упокоили се старци и настоящи светци, това профанизиране се свързва с идеите на икуменизма, които са новата “всеерес” (преп. Иустин Попович) (виж още тук), която всъщност има за цел да разруши Светата, Съборна и Апостолска Православна Църква и да отклони от пътя на истинското Спасение.

Допълнителен повод за притеснение се явява пълната неизвестност на съдържанието на приеманите Предсъборни документи, което позволява да се пораждат различни слухове и конспирационни теории.

Молитвено отправяме съм Бога своята молба подобни предположения да не се оправдаят и бъдещият Всеправославен събор да ознаменува важната роля на Светото Православие в настоящата съвременност. Свидетелство за това би било запазването в неизменен вид на догматите, утвърдени на Вселенските Събори, които са изразител на разума и гласа на съборната Христова църква, защото всички те заедно съставят най-пълно и живо свидетелство на Светата Църква в догматическо, каноническо, йерархическо и нравствено отношение.

По материали от: Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ и  www. orthodox.pl