iveron_pasha_2016_1 Всемирното Православие - НА АТОН СЕ ПРОВЕДЕ ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ С ИВЕРСКАТА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА (ФОТОРЕПОРТАЖ)По традиция Светли вторник в атонския манастир Иверон се посвещава на чудотворната Иверска икона на Божията Майка, нарисувана според преданието от св. апостол и евангелист Лука.

След утренната в обителта започва литийно шествие, което първо се отправя към храма, където в древност старецът Гавриил (родом от Иверия) видял светлина в морето, идващо от иконата. След обиколка на манастира шествието поема към мястото, където иконата е била намерена в морето.

Тук се отслужва литургия. После при чудотворното аязмо, избликнало на мястото, където била посрещната Иверската икона, всички се покланят на иконата и получават традиционната почерпка – сок и бонбони.

Тържеството тази година възглави митрополитът на Лангада, Лита и Рендина Йоан.

Това е празник на всички атонски монаси, тук те се срещат с познатите и приятелите си, с които цяла година не са се виждали. По време на литийното шествие всеки желаещ може да носи чудотворната Иверска икона.

 

iveron_pasha_2016_5_images_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8_thumb_medium220_0 Всемирното Православие - НА АТОН СЕ ПРОВЕДЕ ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ С ИВЕРСКАТА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА (ФОТОРЕПОРТАЖ)

 

 

 

 

 

 

 

 

iveron_pasha_2016_3_images_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8_thumb_medium220_0 Всемирното Православие - НА АТОН СЕ ПРОВЕДЕ ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ С ИВЕРСКАТА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА (ФОТОРЕПОРТАЖ)

 

 

 

 

 

 

 

 

iveron_pasha_2016_8 Всемирното Православие - НА АТОН СЕ ПРОВЕДЕ ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ С ИВЕРСКАТА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА (ФОТОРЕПОРТАЖ)

 

 

 

 

 

 

 

 

iveron_pasha_2016_6 Всемирното Православие - НА АТОН СЕ ПРОВЕДЕ ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ С ИВЕРСКАТА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА (ФОТОРЕПОРТАЖ)

 

 

 

 

 

 

 

 

iveron_pasha_2016_7_images_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8_thumb_medium220_0 Всемирното Православие - НА АТОН СЕ ПРОВЕДЕ ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ С ИВЕРСКАТА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА (ФОТОРЕПОРТАЖ)

 

 

 

 

 

 

 

 

iveron_pasha_2016_9 Всемирното Православие - НА АТОН СЕ ПРОВЕДЕ ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ С ИВЕРСКАТА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА (ФОТОРЕПОРТАЖ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 Снимки: agioritikesmnimes.blogspot.ru.