patriarch BudapestПо повод навършването на стогодишнината на Българската православна църковна община "Св. Св. Кирил и Методий" и празника на едноименния храм в Будапеща, Унгария, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит бе на посещение на българската общност в унгарската столица.

На 10. 05. 2016 г. Патриарх Неофит оглави празничната света литургия, съвместно с Негово Високопреосвещенство Антоний, митрополит за Централна и Западна Европа, и главния секретар на Светия Синод архимандрит Герасим. В литургията участваха и епископи от Руската, Сръбската и Румънската православна църква.

След като се обърна към домакините с “Христос Воскресе”, Патриарх Неофит отбеляза, че “Продължаваме да живеем в радостта от Христовото Възкресение и славим паметта на светите братя Кирил и Методий – славянските първоучители и съпокровители на Европа. Всесърдечно приветстваме всички вас – верните чеда на родната ни Православна църква, които се подвизавате в отеческата вяра и в християнския подвиг в пределите на братска Унгария, като ви честитим от Бога благословената стогодишнина от основаването на първата Православна българска църковна община в Будапеща. Щастливи сме, че имаме възможността да споделим тази ваша радост и да засвидетелстваме неизменната обич и майчинска грижа, които светата ни Църква има към всички нейни чеда. Макар да ни делят стотици километри, вие сте винаги в нашите сърца и молитви към Всевишния. Нашата архипастирска обич към вас извира от дълбините на сърцето, за да ви обгърне бащински така, както и Божията любов обгръща всички, които Му се уповаваме. Високо ценим вашата привързаност към Родината и към родната ни света Православна църква и молим Бога нашите здрави връзки никога да не отслабват и да бъдат свидетелство за единството на православния ни народ. Високо ценим и гостоприемството, което унгарският народ винаги е оказвал на своите братя българи в години на изпитания, продължавайки и до днес да се отнася към вас с топлина и добросърдечие, в изява на истинска християнска любов и съпричастност”.

Liturdia BudapestПатриархът подчерта също, че нашият общ дом – Европа – е изправен пред предизвикателствата на невиждана в историята емигрантска вълна, която застрашава да подкопае мира и благоденствието на целия континент и сеи призова българите в Унгария бъдете ревностни подражатели на заветите на своите предци и верни ученици и следовници Христови. Пазете отеческата православна вяра и благочестивите традиции на нашия христолюбив народ! Винаги помнете в сърцата си Христовата повеля: „Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец” (Мат. 5:16). Защото „… никой, като запали светило, не го захлупва със съд, нито го туря под одър, а го туря на светилник, за да виждат светлината ония, които влизат” (Лука 8:16). Такава е и вашата мисия – да бъдете носители на светлината и проводници на Божия мир и на Неговата неоскъдяваща любов.

Репортаж от събитието можете да гледате тук.