58669416ce0315bf5c27497c719e2bb6_XL Всемирното Православие - НА 28 АВГУСТ УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА КАНОНИЗИРА ДВАМА ПОДВИЖНИЦИ НА БЛАГОЧЕСТИЕТОПрославянето в лика на светиите на двамата подвижници се състоя на 28 август 2016 г., на празника Успение на Пресвета Богородица (по стар стил - б.пр.), по време на празничната Божествена литургия в Свято-Успенската Киево-Печерска лавра.

Към лика на преподобните беше причислен населникът на Лаврата йеросхимонах Васиан Слепия (Балашевич; +1827). Към лика на светителитеКиевският и Галицки митрополит Йоаникий (Руднев; + 1900), чиито нетленни мощи бяха открити в Киево-Печерската лавра.

 Богослужението на Съборния площад пред Успенския събор възглави Предстоятелят на УПЦ Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий.

Известният старец йеросхимонах Васиан Слепия (Балашевич; 1745–1827) се родил в бедно занаятчийско семейство и в кръщение бил наречен Василий. След смъртта на съпругата си, женитбата на едната от дъщерите си и отиването в манастир на другата, той станал послушник във Видубецкия манастир в Киев, където приел пострижение с името Вавила. По-късно бил населник на Ржищевския манастир, Китаевска пустиня (тук бил постриган в схима с името Васиан). През 1907 г., след като започнал да ослепява, бил преместен в болничния корпус на Лаврата.

Спазвал строг пост и молитва, придобил дар на прозорливост. За съвет при духовника игумен на лаврата ъдещия Воронежки архиепископ Антоний (Смирницки) идвали представители на различни слоеве от обществото, в това число император Александър I, княз Николай (бъдещият император Николай І).

Преподобни Васиан съветвал игумена на Лаврата с думите: «Не бъди прекомерно строг към братята. Разтваряй строгостта на властта в своята кротост... Ако пък доносници клеветят някого пред тебе, вярвай, само че не изцяло, защото и в тази лъжа има известна доза истина. Лошо е да вярваш на всичко, но е лошо и на нищо да не вярваш».

Старецът починал на 25 април 1827 г. и бил погребан в гробището на Лаврата, на територията на Далечните пещери.


svt_Ioannikiy_Rudnev_2 Всемирното Православие - НА 28 АВГУСТ УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА КАНОНИЗИРА ДВАМА ПОДВИЖНИЦИ НА БЛАГОЧЕСТИЕТОКиевският и Галицки митрополит Йоаникий (Руднев) се родил през 1826 г. в Тулска губерния в семейството на дякон. През 1849 г. завършил Киевската духовна академия, където останал като преподавател. В същата година приел монашески постриг. В Киев го възвели в сан йеродякон, след това в сан йеромонах и архимандрит. От 19 октомври 1858 г. до 19 октомври 1860 г. бил ректор на Киевските духовни училища.

След това служил в Санкт-Петербург, Саратов, Нижни Новгород. През 1877 г. бил назначен за Карталински и Кахетински архиепископ, Екзарх на Грузия, а от 1882 г. - за Московски и Коломенски митрополит.

От ноември 1891 г. до смъртта си владика Йоаникий е Киевски и Галицки митрополит.

Архиереят починал на 20 юни 1900 г. Голосеевския манастир. Погребан е в Кресто-Воздвиженския храм на Свето-Успенската Киево-Печерска лавра

 Сведенията за светиите са по материали от pravenc.ru,drevo-info.ru.