0 Всемирното Православие - ЛОВЧАНСКИЯТ МИТР. ГАВРИИЛ ОГЛАВИ ПРАЗНИКА НА СВ. 26 ЗОГРАФСКИ МЪЧЕНИЦИ В МАНАСТИРА „СВ. ВМЧК ГЕОРГИ ЗОГРАФ”, АТОННа 23 октомври (10 октомври по стар стил) славянобългарската св. обител „Св. вмчк Георги Зограф”, Св. Гора Атон, тържествено отбелязва деня на Св. 26 преподобномъченици Зографски – жертвено опазили св. православна вяра и мъченически изгорени в кулата на манастира от римокатолически рицари и пратеници, дошли на Атон, за да налагат папската власт (уния) над православните.

От 22 до 24 октомври 2016 г. Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил бе на поклонение в Св. Гора и участва в духовното тържество на славянобългарския ни манастир „Св. вмчк Георги Зограф”. Той бе придружаван от ставр. свещеноик. Борис Петров – архиерейски наместник на Ботевградска духовна околия, ставр. свещеноик. Вениамин Павлов (митрополитска катедрала „Св. Троица”, Ловеч), и йером. Илия Лариков – игумен на манастира „Св. Троица”, гр. Априлци. Българските гости бяха тържествено посрещнати от игумена на Зографския манастир Негово Високопреподобие схиархимандрит Амвросий ведно с манастирското братство.

В събота срещу неделя в Зографската св. обител бе отслужено всенощно бдение, а в неделя – св. Литургия за празника. Тя бе възглавена от Ловчанския митрополит Гавриил.

В проповедта си митрополит Гавриил припомни за дивното чудо, свързано с освещването на паметника, издигнат от братството на манастира на мястото на разрушената кула, където пострадали светите Зографски преподобномъченици и където по време на подпалването от еретиците чудотворната икона на Божията Майка "Предвъзвестителка" останала цяла и невредима.

Паметникът бил издигнат през 1873 г. Той трябвало да бъде осветен в деня, когато се празнува паметта на мъчениците. В навечерието на празника се служело всенощно бдение. Било полунощ. По време на службата, точно когато след първата катизма започнали да четат "Житието и страданието на св. Зографски мъченици", над храма се извисил огнен стълб. Той осветил обителта и цялата околност с ярка светлина, постоял над църквата около 3-4 минути и след това се преместил над паметника, т.е. над мястото на старата и изгорена от латините кула. Там отново спрял за няколко минути, а след това започнал да се издига нагоре, превръщайки се в светлинен венец, който увенчавал отвисоко мястото на мъченическия подвиг на светите 26 Зографски мъченици. Митрополит Гавриил подчерта, че същата православна вяра трябва да имаме и днес и същата вярност към Бога, за да може и в нас да действа Божията благодат, която ни освещава и спасява. „Защото каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си? Или какъв откуп ще даде човек за душата си?” (Марк. 8:36).

 Богат снимков материал от Официалния сайт на Българската православна църква може да видите ТУК

Снимки (18-21): Аврам Аврамов