279208.p Всемирното Православие - УЧАСТНИЦИТЕ В АРХИЕРЕЙСКИЯ СЪБОР ИЗСЛУШАХА ДОКЛАДА НА ЕГОРЕВСКИ ЕПИСКОП ТИХОН ЗА ХОДА НА РАБОТАТА ПО ИДЕНТИФИКАЦИЯТА НА „ЕКАТЕРИНБУРГСКИТЕ ОСТАНКИ“На 30 ноември 2017 г. по време на втория ден от работата на Архиерейския събор на Руската православна църква, провеждащ се в храма „Христос Спасител“ в Москва, беше изслушан докладът на Егоревски епископ Тихон, председател на Патриаршеския съвет за култура и секретар на църковната комисия по изучаване на резултатите от изследванията на останките, намерени близо до Екатеринбург.

В хода на изложението беше споменато за недостатъците в проведеното през 90-те години на XX век следствиe, които не дадоха възможност да се направи компетентна преценка доколко получените изводи съответстват или не съответстват на действителността, за новите подходи към изследването на „екатеринбургските останки“ и позицията на Руската православна църква, която настояваше за необходимостта да се възобновят мащабните изследвания по тази тема.

През 2015 г. с благословението на Светейшия патриарх Кирил и Св. Синод беше създадена църковна комисия за изучаване на въпроса за „екатеринбургските останки“. Освен това Следственият комитет на Руската Федерация откри ново следствено дело.

Задачата на църковната комисия под председателството на Санкт-Петербургския и Ладожки митрополит Варсануфий е да се направи максимално обективно изследване на всички, без изключение, версии и въпроси, касаещи това злодеяние и скриването на останките на светите царствени страстотерпци и на техните близки. По принцип ние не се придържаме нито към едната, нито към другата страна на дискусията“ – подчерта епископ Тихон.

Станаха известни някои резултати от конференцията, състояла се в Сретенската семинария на 27 ноември 2017 г.

Според мнението на професионални експерти, историци и стоматолози черепът под номер 4 от така наречените екатеринбурски останки не може да принадлежи на император Николай II. Следствието по делото за убийството на членовете на царското семейство се води от 1993 г. насам, съобщава телевизия Царград.