UW8PTV_5afef0ec5693a3_99282532-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - СВ. СИНОД НА ПОЛСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ИЗЛЕЗЕ С ИЗЯВЛЕНИЕ В ПОДКРЕПА НА УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА Варшавският и на цяла Полша митрополит Сава

На 17 май Полската православна църква изрази несъгласието си с църковната ситуация в Украйна, когато политици помагат на разколниците да получат автокефалия.

По време на заседанието си Св. Синод на Полската православна църква разгледа писмото на Блажения Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий.

 

В него се описва отношението на каноничната Църква към т.нар. Единна православна църква (EПЦ). За това съобщава гръцката агенция Ромфеа, като се позовава на свои източници в Полската православна църква.

„Що се отнася до писмото на Блажения Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, който ни съобщава за текущото положение на Православната Църква в Украйна, ние изразяваме ясната позиция на Полската православна църква, а именно, че църковният живот на каноничната Православна Църква трябва да се основава върху принципите на догматиката и на светите канони на Православната Църква – се казва в решението на Св. Синод на Полската православна църква. – Нарушаването на този принцип води до хаос в живота на Църквата. В Украйна съществуват определени разколнически групи, които трябва преди всичко да се покаят и да се върнат в каноничната Църква. Само тогава можем да обсъждаме въпроса за предоставянето на автокефалия“.

Йерарсите на Полската православна църква подчертават: „Светият Синод на епископите на Полската православна църква изповядват, преди всичко, съблюдаването на каноничния ред в живота на Църквата. Църквата майка може да предостави автокефалия в съответствие с мнението на поместните Православни Църкви и едва след като има потвърждение от всички Предстоятели на поместните Църкви“.

„Политическата конюнктура не може да бъде ръководно начало при решаването на догматико-канонични въпроси“ – заключава Синодът.

На 19 април Върховната Рада на Украйна подкрепи църковната инициатива на президента Порошенко за създаване на Единна поместна православна църква в страната.