qLYPcN_5b8914bf9e0e30_71343577-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - В ИСТАНБУЛ СЕ ПРОВЕДЕ СРЕЩА МЕЖДУ ВСЕЛЕНСКИЯ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ И РУСКИЯ ПАТРИАРХ КИРИЛ  (ОБНОВЕНО)Както съобщи УНИАН, преговорите на двамата Предстоятели се проведоха в резиденцията на Вселенската патриаршия в истанбулския квартал Фенер и продължиха около три часа.

Гръцкото църковно издание „Vima Orthodoxias“ писа, че патриарсите ще обсъдят въпроса за предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква.

По време на срещата Вселенският патриарх Вартоломей заяви, че религиозните лидери трябва да използват пътя на диалога за решаване на сложните въпроси, предаде агенция Ромфеа.

На свой ред патриарх Кирил каза: „Благодаря за възможността да проведа тази среща с вас, както и с членовете на Свещения Синод“.

Предстоятелят на РПЦ отбеляза освен това, че има разлика между диалога, който водят политиците, и диалога, който водят духовните лидери: „В диалога политиците отстояват интересите на своите държави, докато диалогът вътре в Православната Църква има друга природа. Разбира се, ние представяме интересите на нашите Църкви, но винаги имаме предвид нашето общо благополучие, единството на светата Църква, нейната способност да извършва мисия в съвременния свят. Диалогът между Поместните Църкви става вътре в едното Тяло и това ни налага определена отговорност и задължения“ – подчерта Патриах Кирил.

„В крайна сметка постоянно възникват проблеми, които са предизвикателства за Църквите от пастирска гледна точка, светът се променя много бързо“ – сподели той пред журналисти след срещата. Освен това Негово Светейшество напомни, че в съответствие с църковното устройство нито една Православна Църква не може да взима решения, които биха противоречали на позицията на друга Православна Църква. „Затова ние сме просто програмирани за взаимодействие, сътрудничество, а доколкото светът се променя бързо, то това сътрудничество трябва да бъде достатъчно динамично“ – добави Руският патриарх.

Той не разкри подробности от разговора си с патриарх Вартоломей, позовавайки се на неговата конфиденциалност.

„Обсъдихме всички вълнуващи ни въпроси, но доколкото това беше братска беседа, без съгласието на Негово Светейшество не бих искал да ви информирам в детайли“ – подчерта Предстоятелят на РПЦ, добавяйки, че на срещата не е имало „нищо такова, което би произвело шок“.

 

 rBCtD3_5b8904137c72a0_19365903-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - В ИСТАНБУЛ СЕ ПРОВЕДЕ СРЕЩА МЕЖДУ ВСЕЛЕНСКИЯ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ И РУСКИЯ ПАТРИАРХ КИРИЛ  (ОБНОВЕНО)

 

 

 

 

 

 

EKzeCb_5b8927cd6c0856_45840491-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - В ИСТАНБУЛ СЕ ПРОВЕДЕ СРЕЩА МЕЖДУ ВСЕЛЕНСКИЯ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ И РУСКИЯ ПАТРИАРХ КИРИЛ  (ОБНОВЕНО)