L2YKD7_5bcb4011bd7768_90986285-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - ПАТРИАРСИТЕ НА АНТИОХИЯ И СЪРБИЯ ПРИЗОВАХА ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ ДА ВЪЗСТАНОВИ ДИАЛОГА С РУСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВАОпасната ситуация в Православието, породена от решенията за Украйна, заплашва с дългосрочно разделение между всички членове на Православната Църква.

Антиохийският и на целия Изток патриарх Йоан X и Сръбският патриарх Ириней призоваха Вселенския патриарх Вартоломей да възстанови „братския диалог“ с Руската православна църква за разрешаване на конфликта, предизвикан от украинския църковен въпрос. Това се казва в официалното съвместно заявление на Сръбската и Антиохийската православна църква, прието при визитата на Антиохийския патриарх в Сърбия.

В заявлението се отбелязва, че в православния свят се е създала опасна ситуация, чието продължаване ще доведе до дългосрочно разделение между всички членове на Православната Църква.

По тази причина, отчитайки спешната необходимост да бъде избегнато по-нататъшно ескалиране на сегашната криза, Сръбският и Антиохийският патриарх призовават своя събрат, Негово Всесветейшество Вселенския патриарх, да възстанови братския диалог с Руската православна църква, така че с братската подкрепа и участието на всички останали Предстоятели на поместните Православни автокефални Църкви да бъде разрешен конфликтът между Вселенската и Московската Патриаршия и да се възстановят връзките на мира в Православната Църква“ – се подчертава в обръщението.

Йерарсите са убедени, че в съвременния свят е невъзможно да се действа, „ако Православната Църква не показва на света своето църковно единство с думи и дела, както и начина за взимане на решения, основан върху традиционния каноничен ред в Църквата и консенсуса на Църквите, независимо от техните размери“.

Църквата е една, това не е федерация или конфедерация на Църкви, отделени и независими една от друга, които действат въз основа на своите интереси – отбелязват патриарсите. – Интересите на Православната Църква изискват самокритично разглеждане на всички едностранни процеси, решения, както и запитвания, приемане на консенсус в решаването на общите въпроси между Православните Църкви, сред които и решенията, отнасящи се до църковната автокефалия“.

„Единствено православната съборност е начинът да се избегне положението конфликтите между Църквите да преминат в разделение между тях, което би станало заплаха на единството на Православието като цяло“ – гласи съвместното заявление.

Преди това Предстоятелят на Сръбската православна църква Светейшият патриарх Ириней осъди решението на Вселенската патриаршия да предостави автокефалия на разколническите „църкви“ УПЦ - КП и УАПЦ, отбелязвайки, че патриарх Вартоломей го е постигнало голямо изкушение.

 

На снимката: Антиохийският и на целия Изток патриарх Йоан X и Сръбският патриарх Ириней

 

 Oще по темата тук и в нашата рубрика тук