sv_bogorodica_bachkovo_org Всемирното Православие - Бачковска БогородицаВчера, на светли понеделник повече от 2000 богомолци от всички краища на света се събраха в Бачковския манастир, за да понесат на ръце в литийно шествие чудотворната икона на Света Богородица. Литията тръгва в 8 часа от манастирската църква, където преди това се отслужва празнична литургия. Шествието продължава до аязмото Покров Богородичен, където иконата на божията майка се пречиства със сакралната сила на водата. Светинята се пренася до скалната пещера и продължава до храма Свети Архангели, а на поляните се прави курбан и точно в 16 часа под звуците на манастирските камбани чудотворната икона се връща обратно в Бачковския манастир.

 

Иконата била открита в средата на XVII в. от две пастирчета, които разказали, че видели силна светлина в скалите. Тя била върната в манастирската църква "Св. Богородица", но въпреки заключените врати на другия ден изчезнала отново. Открили я на същото място в скалите. Летенето на иконата се преостановява, когато и изграждат  самостоятелен олтар. Затова всяка година на този ден се състои религиозна процесия, която "повтаря" пътя на иконата. Много от болните, които участват в процесията и се докоснат до иконата, получават изцеление. Според легендата самият апостол Лука нарисувал лика на Светата Дева върху иконата и придал чудодейните свойства. Тя помага на болни, изпълнява желания и върши чудеса, затова всеки се стреми да се докосне до нея.

 Само веднъж в годината чудотворната икона на Света Богородица, грижливо пазена от духовниците, напуска пределите на манастира. Денят е веднага след Великден, когато се вярва, че силата на иконата е най-голяма. На този ден камбаните в Бачково бият особено празнично.