ilarion veliki Всемирното Православие - Празник за Доростолска епархия в деня на преп. Иларион Велики - небесен покровител на Доростолския митрополит

Източник: БПЦ - Българска Патриаршия

Снимка:  www.sveta-petka.com 

 

      На  21 октомври светата църква чества преп. Иларион Велики и пренасяне мощите на св. Иларион епископ Мъгленски. За Доростолска епархия тоя ден е особено значим, тъй като Доростолският митрополит носи името на преп. Иларион Велики, които е и негов небесен покровител.

В празничния ден Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Иларион отслужи св. Литургия в съслужение със свещеници от богохранимата му епархия и стечение на много народ, както от епархията така и отвъд Дунав, от Румъния.

 

След св. Литургия протосингелът на митрополията ст. ик. Добри Чаков от името епархийският съвет, духовенството и вярващото изпълнение поздрави митрополит Иларион по случай имения му ден и му поднесе кошница с бели рози с пожелание за здраве, дълголетие и благодатно служение.

Приветствени слова към архиерея изказа и кметът на гр. Силистра инж. Иво Андонов с пожелание за дълголетно служение за чест на града, поздравления отправиха и г-жа Цветана Цанова от Фонд 13 века България, гости от Румъния и миряни от епархията.