amvrosij_slovo_rakopolagane Всемирното Православие - Слово на новопрогласения Доростолски митрополит Амвросий

БПЦ - Българска Патриаршия

 

        Ваше Светейшество,

 

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, скъпи в Господа отци, братя и сестри,

Днес освещеният архиерейски сонм - Светият Синод на Българската православна църква, во главе със светейшия Български патриарх Максим извърши каноничен избор на Доростолски митрополит. Така чрез този избор и по изволение на Светия Дух съм призован от Господа Иисуса Христа на високо и отговорно служение в Светата Църква като Доростолски митрополит.

Застанал пред вас, обръщам поглед назад, за да подиря поради що съм призован за това отговорно служение и не намирам, както в 67-годишния си житейски път, така и в близо 30-годишното си служение на светата ни Църква.

Наистина имах щастието да бъда заобиколен от достойни люде и забележителни служители на Църквата.

Благодарен съм на моята майка, която заедно с млякото ме закърми с Христовата вяра.

 

Благодарен съм на всички ония, които ме подготвиха за моето монашеско житие – блаженопочиналите: Николай, епископ Макариополски, Антоний, епископ Проватски, архимандрит Серафим (Алексиев) и архимандрит Сергий (Язаджиев).

Със синовна обич си спомням блаженопочиналия Видински митрополит Филарет, който ме прие като свой син и ме пострига за монах в Клисурския манастир.

Благодарен съм на старците от същата света обител: Антим, Йосиф, Самуил и Евлогий, за грижите и наставленията, за да мога да послужа достойно на Бога и Църквата Му.

Благодарен съм на нинездравстващия Видински митрополит Дометиан за грижите и търпението към мене, когато пpeбивавax в Клисурския и в Лопушанския манастир. Благодаря му и за опита, който ми предаде по време на петгодишното ми служение като негов викарен епископ.

Благодаря на свещенството и монашествующите във Видинска епархия, с които съм работил.

Ваше Светейшество,

Съзнавам, че послушанието, което ми възлагате, е трудно и отговорно. Поемам духовното и административно обгрижване на една колкото древна, толкова и млада епархия. Древна, защото Доростол / Дръстър (днес Силистра) е бил важен духовен и религиозен център още през първите векове след Христа и дори е бил седалище на патриарх Дамян до падането на България под византийска власт. Присъединена към Червенска (днес Русенска) епархия, Доростолската епархия е възстановена с решение на V Църковно-народен събор.

За устройването, развитието и укрепването на младата епархия, труд и усърдие положиха доста архиереи и преди всичко първият избран Доростолски митрополит, блаженопочиналият и приснопаметен Иларион, Царство му небесно. Въпреки преклонната си възраст, той служеше и проповядваше в епархията, укрепваше я и създаде топли, братски взаимоотношения със съседни епархии на Румънската православна църква.

С днешния избор аз съм призован и натоварен от този архиерейски сонм - Светия Синод на БПЦ, да продължа неговото дело. Вярвам, че няма да се посрамя, защото преди всичко разчитам на помощта Божия, помнейки, че "всичко чрез Него стана, и без Него не стана нито едно от онова, което е станало" (Йоан 1:3).

Разчитам още и на вашата помощ и подкрепа, богомъдри йерарси, членове на Светия Синод. Приемете ме като най-млад, не по възраст, в сонма на епархийските архиереи. Поучавайте ме, наставлявайте ме, когато греша, поправяйте ме, когато заслужавам - поощрявайте ме.

Ваше Светейшество,

Като приемам това послушание към светата ни Църква, искам да Ви уверя, че ще бъда усърден Ваш съработник на Божията нива – Българската православна църква, и колкото години Бог е отредил на мене, грешния и недостойния, ще бъдат отдадени за благото на богохранимата Доростолска епархия и родната ни Църква.

Вие, преизрядни йерарси на БПЦ, и всички вие, които молитвено участвате в тази моя духовна радост, приемете моя дълбок поклон и благодарност.

Благодаря също на почитаемите епархийски избиратели от Доростолска епархия, които дадоха своя вот и доверие на мое смирение. Искам да ги уверя, че с усърдие ще работя за благото на богодаруваната ми епархия и ги моля за тяхното съдействие и помощ в това общо дело.

Дано Господ Иисус Христос по молитвите на Своята Майка, на моите небесни Ангели - св. Амвросий, епископ Медиолански, и преп. Амвросий Оптински и на всички светии да ми даде сили да изпълня Неговата воля към Светата Църква. АМИН.