mitropolit_amvrosij Всемирното Православие - Слово на Доростолския митрополит Амвросий при посрещането му в престолния град Силистра

БПЦ - Българска Патриаршия

 

 

Вие изслушахте посланието на Свещения събор – Светия Синод на БПЦ, во главе с Негово Светейшество Българския патриарх Максим, с което ме представи пред боголюбивия клир и паство на богодаруваната ми Доростолска епархия, като неин избран и утвърден Доростолски митрополит.

Идвам при вас възлюбени в Господа отци, братя и сестри, с огромна духовна радост и отеческа любов.

Ето, при влизането в храма приех отличията на архипастирското служение: мантията – дрехата на самоотречението и послушанието към Пастиреначалника Господа Иисуса Христа, короната – Христовия венец, и жезъла – символа на духовната власт като апостолски приемник.

По великата Божия милост на мен се падна жребият да продължа делото на блаженопочиналия мой предшественик митрополит Иларион и на всички архиереи, които преди него се потрудиха за възстановяването и устройването на Доростолска епархия.

В тази нелека задача ще се надявам както на всесилната Божия десница, така и на почитаемия Епархийски съвет, енорийските свещеници, на служителите при светата Митрополия и на всички вас, братя и сестри, защото делото е общо и изисква усилията на цялата епархия.

 

В изпълнението на моите обязаности като епархийски архиерей ще разчитам и на помощта и подкрепата на представителите на държавната власт – депутати, областна управа, общински съветници, кметове и кметски наместници. Още от дълбока древност Църквата е радувала за симфония, т. е. съзвучие, във взаимоотношенията между държавната власт и Църквата. Аз вярвам, че тук между държавната власт и светата митрополия такава симфония има и тя ще продължи да се задълбочава и развива.

Като благодаря всесърдечно на епархийските избиратели за техния вот и доверие и на всички вас, които изразихте добрите си чувства към мое смирение, с отеческа обич в Господа ви благославям: „Благодатта на Господа нашего Иисуса Христа, и любовта на Бога и Отца, и общуването на Светия Дух да бъде с всички вас” (2Кор. 13:13) Амин.