watermark.php?img=1301488362.RUMYNSKIQ_OTEC%201 Всемирното Православие - Свещеници от различни краища на света обмениха опит в Православния център в Благоевград

Свещеници от различни краища на света се срещнаха в Православния център в Благоевград, за да обменят опит и знания в развитието на различните енории. Срещата е инициатива на ЕК по проект „Учене през целия живот”. 

 

Представители от Канада, Естония, Италия и Румъния останаха възхитени от българското духовенство и от опита и светостта на Българската Православна Църква. Идеята на проекта е да се обмени опит за развитие на социални дейности, в различните енории. В него участват 5 различни институции - Богословските факултети в Румъния, Естония, Норвежкото училище в Осло и Богословският факултет в Софийския Университет. Енорийските служители останаха впечатлени от българското духовенство и служителите на Българската Православна Църква. "Свещениците са октрити, хареса ни духовния начин, по който служителите на Българската Православна църква се отнасят към своята дейност. Опитът и светостта на Българската православна църква ни служат не само за пример и извор на духовна сила, а и за достигане до любовта на Бог.",обясни  отец Радомариос Бормациони, енория Чутура в Крайова, Румъния. Свещениците с интерес изследваха и разучаваха спецификата и идентичността на българските икони. Организирана бе и кратко представяне на дейността на Православния Информационен център в Благоевград. Гостите бяха почерпени с локум.

 

 

 Деси Болгар, E79 news