5ad2f2d2501204a05a92e028355867e7_552x347 Всемирното Православие - СЕЛЯНИ КЪТАТ ОТ ПЕНСИИТЕ СИ ЗА ГРАДЕЖ НА ЦЪРКВА  Благоевград 

След 10-годишни перипетии благоевградското село Церово най-сетне започна да гради православен храм. Жителите вече заделят средства от скромните си доходи, за да подпомогнат строителството. Въпреки кризата, дори и пенсионерите кътат по някое левче всеки месец, за да са полезни и те, твърдят селяните. 


Вече бе направена първата копка на бъдещата църква, която ще носи името „Свети Пантелеймон”. Така местните хора са на път да сбъднат своята мечта и да се сдобият с място, в което да се молят. 

„Най-важното бе, че владиката одобри плановете ни за построяването на храма. Сега ще направим изкопите и ще се положи основният камък”, споделиха селяните. Почти цялото население, което е над 700 души, искаше църква, тъй като в селището никога не е строен храм. 

Жителите на Церово бяха принудени да обикалят съседни селища и града, за да се помолят в Света обител. Липсата на храм бе голямата болка на селяните. В селото над 90% от населението са християни, останалите са мюсюлмани. Но няма нито поп, нито ходжа. 

„Тръгнахме да строим, цялото селище празнува. Всеки ще даде своята лепта за градежа на Светата обител”, категорични са местните жители. Сагата с построяването на църква продължи точно 10 години. Две петилетки назад млади хора създадоха църковно настоятелство, което се зае с трудната задача да осигури вдигането на храм в селото. 

„В това тежко време е добре да може човек да потърси упование в Бога. Стига сме тичали по чужди църкви на всеки християнски празник. Всеки от нас е готов да помогне с доброволен труд за строителството”, увериха селяните. Благодарим на община Благоевград, че ни отреди общински терен за строежа на бъдещия храм, допълват те. 

 

 

 http://www.standartnews.com