images?q=tbn:ANd9GcQ3W71a0KVxMF8KtizWVznDHhZn6TJS_gRnjljZ-scFnSeglouu Всемирното Православие - ТРАУРНО ИЗВЕСТИЕ ПО ПОВОД КОНЧИНАТА НА НЕВРОКОПСКИЯ МИТРОПОЛИТ НАТАНАИЛ

С дълбока скръб Канцеларията на Св. Синод известява, че днес – 16 ноември 2013 г., около 10,00 ч., на 61-вия си рожден ден, след тежко и продължително боледуване се е преставил в Господа Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Натанаил.

Синодалната канцелария призовава всички православни християни и родолюбиви българи да насочат своя взор в искрена молитва към Бога, Който да настани душата на преселилия се от нас Неврокопски митрополит в селенията на праведните. Митрополит Натанаил ще остане в църковната памет като изряден в монашеското си поприще, богоумъдрен духовник и архипастир на поверените му клир и народ, скъп и незабравим архиерей – член на Св. Синод.

Съобщаваме, че съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Св. Синод в пълен състав ще се събере своевременно – утре, 17 ноември, от 15,00 ч. - на свое извънредно заседание и ще определи дата за опело и погребение след запознаване със Съобщението на вдовстващия Неврокопски епархийски съвет, както и ще назначи Наместник на овдовелия Неврокопски епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Натанаил.

Отново сърдечно се обръщаме с чувства на искрени съболезнования преди всичко към близките, всечестния клир и благочестивото паство на овдовялата Неврокопска епархия и подновяваме призива си за сърдечна молитва за упокоилия се непрежалим епархийски митрополит и синодален архиерей.

Светското име на митрополит Натанаил е Илия Иванов Калайджиев. Роден е на 16 ноември 1952 г. в с. Копривлен, Гоцеделчевско. След завършване на основното си образование, през 1968 г, постъпва като послушник в Троянската св. обител, а заедно с това от есента на същата година е приет за ученик в Софийската духовна семинария, курсът на която завършва през 1975 г. По време на своето обучение там, на 3 март 1974 г., в Троянския манастир е постриган в монашество с името Натанаил от Ловчанския митрополит Григорий под духовното старчество на тогавашния игумен архимандрит Геласий (сега б. Ню-Иоркски митрополит) и йеромонах Даниил.

На 15 април 1974 г. е ръкоположен в йеродяконски чин, а на 13 април 1975 г. и за йеромонах. От есента на същата година е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, а от 1976 г. продължава образованието си в Атинския богословски факултет. След завръщането си в България, на 10 октомври 1980 г. в София по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство.

През 1984 г. е назначен за протосингел на Ловчанската митрополия. От началото на 1986 г. архимандрит Натанаил е на богословска специализация в Източноцърковния институт в гр. Регенсбург, Германия, а от 1 октомври с. г. е изпълняващ длъжността енорийски свещеник при Българската православна църковна община "Св. Йоан Рилски" в гр. Лондон, Англия. Завърнал се в родината, от 9 август 1988 г. той е протосингел на Софийската митрополия, а от 1 март 1989 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод, като за кратко е и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП "Св. Александър Невски".

 

На 25 март 1989 г. в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Крупнишки". От 1 декември 1989 г. епископ Натанаил е назначен за викарий на Софийския митрополит. На 17 април 1994 г. е избран, а на 24 април с. г. е и канонически утвърден за Неврокопски митрополит.

Вечна, блажена и светла да бъде паметта на преставилия се в Христа Господа Неврокопски митрополит Натанаил!

БОГ ДА ГО ПРОСТИ!

ПОКЛОНЕНИЕ пред тялото на упокоилия се Неврокопски митрополит Натанаил ще бъде на 17 ноември 2013 г. в Синодалния параклис "Св. цар Борис" в София в 11,00 ч. ще бъде отслужен трисагий в памет на блаженопочившия Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ.

От 11,00 ч. до 18,00 ч. неговото упокоило се тяло ще бъде изложено в Синодалния параклис за поклонение от страна на духовенство и миряни.

През цялото време свещенослужители ще четат определените от Църквата за такива случаи Евангелски четива.

Приканваме всички с молитвеното си присъствие да отдадем почит на достойния и незабравим наш архиерей Неврокопски митрополит Натанаил, комуто да бъде ВЕЧНАЯ ПАМЯТЬ!