2e5c7dfb9ce545e4f7ed88a02bc786cb Всемирното Православие - ЕПИСКОПИТЕ СЕРАФИМ И ГРИГОРИЙ СА ДВАМАТА КАНДИДАТИ ЗА МИТРОПОЛИТ НА НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯ

От 30 участвали в избора епархийски избиратели 30 дадоха своя глас за Мелнишки епископ Серафим и 28 за Браицки епископ Григорий. И двамата бяха избрани още от първия тур на гласуването. Лично наместникът на овдовялата Неврокопска епархия Видински митрополит Дометиан оповести резултатите пред представителите на медиите и многочислените духовници, предсавители на светската власт и граждани изпълнили двора на митрополията и площада на гр. Гоце Делчев в молитвено очакване да чуят двамата избраници, единият от които ще наследи приснопаметния митрополит Натанаил на епархийския престол.

Радостни възгласи и сълзи на умиление предизвика оповестяването на имената на двамата достоизбираеми епископи - и двамата чеда на митрополит Натанаил, добре познати на местните християни със своето благочестие и усърдие в църковното служение. Два гласа получи Драговитийски епископ Даниил - също духовно чедо на приснопаетния Неврокопски митрополит Натанаил.

Изборния ден започна с отслужването на св Литургия в препълнения с богомолци катедрален храм на града посветен на светите братя Кирил и Методий.

След като избирателите заеха своите места в залата в митрополията бяха проверени пълномощията и кворума, митрополит Дометиан призова избирателите "В името на Триединния Бог - на Отца, Сина и Светия Дух, да дадем днес своя глас по съвест, за слава Божия и спасение на народа в богоспасаемата Неврокопска епархия". Като в края на обръщението си се обърна към присъстващите с думите: "ако с нещо: с присъствието си, с държание, с дума съм нарушил вашия мир, моля да бъда простен!".

След като бяха прочетени членовете от устава на БПЦ, които се отнасят към предстоящия избора и бяха уточнени някои процедурни въпроси, се пристъпи към гласуването. То се извърши с ограждане името на предпочитаните двама епископи.

През цялото време на избора митрополитския хор и богомолния народ огласяха централната част на престолния град с песнопения.